Μπρέιβικ: «Αναγκαίες» οι επιθέσεις σε Όσλο και Ουτόγια

Πράξεις βαρβαρότητας χαρακτήρισε ο Μπρέιβικ τις επιθέσεις στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, ωστόσο υποστήριξε πως σκοπός τους ήταν να προλάβει μία μεγαλύτερη καταστροφή.

Μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, ο Μπρέιβικ δικαιούται να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου τα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεσή του. Σκοπός της δικαστικής ακρόασης αποτελεί κυρίως το να καταλήξουν εάν κρίνεται σώας τα φρένας για να εκτίσει κανονική ποινή κάθειρξης, καθώς ο Μπρέιβικ έχει από την αρχή αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα, με οκτώ νεκρούς, και των επιθέσεων στο νησί Ουτόγια, με άλλους 69 νεκρούς.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να του εφαρμοστεί η θανατική ποινή, παρά να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε μία φυλακή.

Στη διάρκεια της σημερινής ακρόασης, ο Μπρέιβικ ισχυρίστηκε πως από την ημέρα των δολοφονικών επιθέσεων, στις 22 Ιουλίου 2011, έχει χάσει τα πάντα, την οικογένειά του και τους φίλους του.

Ζήτησε ακόμα συγγνώμη «από τα αθώα θύματα» που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση της 22ας Ιουλίου στο Όσλο. Ωστόσο, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των νέων που σκότωσε στο νησί Ουτόγια.

«Θα ήθελα να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη, αλλά και να εκφράσω τη λύπη μου γι' αυτό που τους συνέβη. Σκοπός δεν ήταν να εμπλακούν αθώοι», τόνισε ο Μπρέιβικ αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις του Όσλο, όπου διευκρινίζει ότι στόχος ήταν μόνο κυβερνητικά στελέχη και όχι οι απλοί περαστικοί.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης