ΟΗΕ: Σε κίνδυνο οι εκτοπισμένοι Αϊτινοί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Στην μείωση των υπηρεσιών στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων από το σεισμό του 2010 στην Αϊτή έχει οδηγήσει η έλλειψη χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Νάιτζελ Φίσερ.

Οι δωρητές έχουν παράσχει μόνο το ήμισυ της οικονομικής ενίσχυσης που είχε ζητηθεί από την Αϊτή πέρυσι.

«Η υποχρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εκτοπισμένων, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της επιδημίας της χολέρας» δήλωσε ο κ. Φίσερ ενώ συμπλήρωσε ότι η Αϊτή είχε λάβει λιγότερο από το 10% από τα συνολικά 231 εκατομμύρια που είχε ζητήσει για το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι η επιδημία χολέρας, για την οποία πολλοί Αϊτινοί θεωρούν ότι ευθύνονται τα ειρηνευτικά σώματα του ΟΗΕ στην περιοχή, έχει σκοτώσει 7.000 από τον Οκτώβριο του 2010.

«Η υποχρηματοδότηση απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στον αγώνα κατά της χολέρας, μέσω της προώθησης των πρακτικών υγιεινής.[...] Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς, να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επιδημίες χολέρας και πλημμύρες, οι οποίες πρόκειται να επιδεινωθούν λόγω της επικείμενης εποχής των τυφώνων από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο» δήλωσε ο κ. Φίσερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 κατέστρεψε την αϊτινή πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, και πολλές άλλες πόλεις, σκοτώνοντας περίπου 300.000 άτομα.

Άρχικά 1,5 περίπου εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι ενώ αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμα σε στρατόπεδα.

Παρόλο που οι διεθνείς δωρητές έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση κατοικιών και υποδομών, η ανοικοδόμηση είναι βραδεία και μεγάλο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί.
Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου