Τύνιδα: Διεθνής διάσκεψη για τη Συρία

Διεθνής διάσκεψη για τη Συρία πραγματοποιείται σήμερα στην Τύνιδα της Τυνησίας προκειμένου να δοθεί τέλος στο κύμα βίας που έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, ο χθεσινός απολογισμός κάνει λόγο για άλλους 50 με 60 νεκρούς από επιδρομές σε όλη τη χώρα.

Στη διάσκεψη, με τίτλο «Οι φίλοι της Συρίας», την οποία διοργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος, συμμετέχουν 70 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Τουρκία.

Σε κοινή απόφαση οι συμμετέχοντες αναμένεται να ασκήσουν πίεση στη Δαμασκό προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν τον λαό που βρίσκεται σε απόγνωση, κυρίως στην πόλη Χομς. Στην περίπτωση που οι αρχές της Δαμασκού δεν συμμορφωθούν προβλέπεται η επιβολή νέων κυρώσεων στη χώρα.


Σύμφωνα με το BBC, το Εθνικό Συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται επίσης να αναγνωριστεί ως νόμιμη αρχή, με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, να δηλώνει πως «θα αποδείξει ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο καθεστώς Άσαντ».

Οι μεγάλοι απόντες της διάσκεψης είναι η Ρωσία και η Κίνα, στις οποίες δυτικές και αραβικές χώρες ασκούν πίεση μετά το βέτο τους στη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο πρώην γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Άναν, ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για την κρίση στη Συρία.
Πηγή: skai.gr