Μ. Ομπάμα: Στόχος η μείωση εξάρτησης των ΗΠΑ από το πετρέλαιο

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Μιλώντας την Πέμπτη στο Μαϊάμι, ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τους ρεπουμπλικανούς προεδρικούς υποψήφιους λέγοντας ότι κάνουν προεκλογική εκστρατεία με υποσχέσεις για δραστική μείωση στις τιμές των καυσίμων. Όπως είπε το πρόβλημα δεν λύνεται σε μια νύχτα και μπορεί να μην λυθεί «ούτε σε ένα χρόνο, μια προεδρική θητεία ή ακόμα και μια δεκαετία».

Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ βρίσκονται στο έλεος των διεθνών εξελίξεων, όπως οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, που πυροδότησαν κερδοσκοπικές τάσεις στην Γουόλ Στριτ και έστειλαν στα ύψη τις τιμές των καυσίμων.

Τόνισε ότι οι αμερικανοί επιστήμονες και μηχανικοί θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις προοπτικές, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, όπως επίσης και τα βιοκαύσιμα.

Ζητώντας περισσότερες επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, ο κ. Ομπάμα πίεσε για περιορισμό των προϊόντων της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Όπως είπε θα κάνει ότι είναι δυνατό για την ανάπτυξη όλων των πηγών ενέργειας «με ή χωρίς το Κογκρέσο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικριτές του αμερικανού Προέδρου επιρρίπτουν ευθύνες στην ενεργειακή πολιτική του για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Του επιρρίπτουν επίσης ευθύνες για το μπλοκάρισμα στα σχέδια κατασκευής πετρελαϊκού αγωγού που θα άρχιζε από τον Καναδά και θα έφτανε μέχρι το Τέξας.

 Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αναλύσουν τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αγωγού στη δημόσια ασφάλεια και το περιβάλλον.
Πηγή: Πηγή: VOA