Προς υπογραφή από Σαρκοζί το ν/σ για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Νικολά Σαρκοζί θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, παρά τις απειλές της Τουρκίας για κυρώσεις, δηλωσε συμβουλος του Γάλλου Προέδρου, συμφωνα με τη "Φωνη της Αμερικης".
 
«Μεροληπτικό και ρατσιστικό» χαρακτήρισε το μέτρο η Τουρκία, ενω ο πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε το νομοσχέδιο ως «άκυρο» και δεσμεύτηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Γαλλίας, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή «βήμα με βήμα», όπως είπε, χωρίς να δωσει λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαργκίσιαν, σε ευχαριστήρια επιστολή που έστειλε στον Νικολά Σαρκοζί, υπογραμμίζει ότι η Γαλλία επαναβεβαίωσε την αφοσίωσή της στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες. Τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τους Αρμένιους όλου του κόσμου και επαίνεσε τον Γάλλο ομόλογό του για την προσωπική του προσήλωση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, ανέφερε ότι ο νέος αυτός νόμος θα επηρεάσει αισθητά τον δημόσιο διάλογο για την ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία.  

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οποιοσδήποτε αμφισβητήσει την Γενοκτονία των Αρμενίων αντιμετωπίζει πρόστιμο 60 χιλιάδων δολαρίων και μέχρι ένα χρόνο φυλάκισης.
Πηγή: Πηγή: VOA