Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορεί να μην αρέσκονται στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα , ωστόσο τα καταναλώνουν έμμεσα, έτσι κι αλλιώς μέσα από εισαγόμενες καλλιέργειες ζωοτροφών, σύμφωνα με τα μέλη της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζητούν αλλαγές στο εμπόριο και τις γεωργικές πρακτικές.

Οι Πράσινοι στις 9 Νοεμβρίου κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους εμπορικούς της δεσμούς με χώρες της Λατινικής Αμερικής που ανήκουν στην ομάδα των χωρών Mercosur (της Λατινικής Αμερικής), οι οποίες παράγουν ένα μεγάλο μέρος των πρωτεϊνούχων φυτών που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων στην Ευρώπη.

Οι Πράσινοι ζητούν η Επιτροπή να ενισχύσει τις γεωργικές πολιτικές που προωθούν την πολυμορφία και να μειώσει τις εισαγωγές των εν λόγω φυτών.

"Η δική μας εντύπωση είναι ότι κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Mercosur μόνο τα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της γεωργίας, της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης», δήλωσε ο Martin Hausling, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου.

"Δεν παρατηρούνται κοινωνικά και περιβαλλοντικά », είπε ,προσθέτοντας ότι η εμπορική συμφωνία θα είχε "καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει αλλαγές στην Κοινή Γεωργική Πολιτική(ΚΓΠ) η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και ασχολείται με μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των γεωργικών εισαγωγών της ΕΕ.

Η Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι φθηνές εισαγωγές πρωτεϊνούχων φυτών, όπως η σόγια έχουν υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές αγορές και ότι η εγχώρια παραγωγή έχει υποχωρήσει, διότι η εισαγωγή χωρίς δασμούς που επιτρέπεται βάσει των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων του εμπορίου σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι γεωργοί δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες εισαγωγές .

Περίπου 40 τόνοι πρωτεϊνούχων φυτών εισάγονται στην ΕΕ κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 80% της αγοράς, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Η Ευρώπη βασίζεται επίσης στις εισαγωγές σόγιας, φοινικέλαιου και άλλων φυτικών ελαίων, εξαιτίας των αυξανόμενων αναγκών της για βιοντίζελ.

Σε πολλές περιπτώσεις τα εν λόγω φυτά προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους σπόρους.

Η Γη έχει πρόβλημα

Ωστόσο η κατανάλωση έχει και άλλες συνέπειες πέρα από την επιρροή της διατροφής των Ευρωπαίων οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Η Walter Pengue, μια γεωπόνος από την Αργεντινή, υποστηρίζει οτι η αυξανόμενη ζήτηση των εξαγωγών από τις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως:

Η επιδείνωση της ποιότητας του εδάφους

Η αποψίλωση των δασών εξαιτίας των εκχερσώσεων – τα δάση της χώρας έχουν υποχωρήσει κατά 14,1% από το 2010, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της περιοχής, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών
Οι επενδύσεις των αγροτικών εταιριών στον τομέα της γεωργίας σε βάρος των μικρών αγροτών
Η αύξηση των επιπέδων του αζώτου στο έδαφος από τις καλλιέργειες που θα μπορούσαν τελικά να βλάψουν τις εύφορες πεδιάδες της Αργεντινής.

Περίπου 17 χιλιάδες από τα 80 χιλιαδες εκτάρια των αγροτικών εκτάσεων και των εκτάσεων εμπορικής δασοκομίας της χώρας έχουν πουληθεί σε ξένους επενδυτές με μεγάλο μέρος των εκτάσεων αυτών κλειδωμένο για καλλιέργεια σπόρων σόγιας, για παραγωγή βιοκαυσίμων και για την εκτροφή προβάτων.

«Θα αντιμετωπίσουμε ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα στην παραγωγή φαγητού στο μέλλον», καθώς εξαιτίας της αύξησης του αζώτου «δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε το έδαφος» δήλωσε ο Pengue, ένας μηχανικός και γενετιστής φυτών στο Πανεπιστήμιο του Buenos Aires, εκφράζοντας τις ανησυχίες του, ενώ την ίδια στιγμή η Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας κυκλοφόρησε μια μελέτη ζητώντας πολιτικές της ΕΕ που να προωθούν την ανάπτυξη των ζωοτροφών στην εγχώρια αγορά λαμβάνοντας υπόψη ότι τον αντίκτυπο των εμπορικών πολιτικών για τους γεωργούς σε άλλες χώρες.

Προέτρεψε επίσης τους Ευρωπαίους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων να χρησιμοποιούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Mercosur για να εξασφαλίσουν τις επιθυμητές προδιαγραφές, αλλά υπογράμμισε ότι η ίδια η κυβέρνησή του θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αγρότες και την γη.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos, είπε στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη στις 7 Νοεμβρίου ότι η βιωσιμότητα και τα κίνητρα για την διαφοροποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκονται στην καρδιά της αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Ωστόσο κάποιοι Υπουργοί Γεωργίας που συμμετείχαν στην ίδια συνάντηση εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι προτεινόμενες απαιτήσεις για την εναλλαγή των καλλιεργειών και τη διαφοροποίηση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερα γραφειοκρατικά προβλήματα για τους γεωργούς, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την απλοποίηση της επόμενης ΚΑΠ.

Πηγή: Από το EurActiv.gr