Κλείσιμο

Προς παραίτηση οδεύει ο Σ. Μπερλουσκόνι

Την πρόθεση του να παραιτηθεί μόλις περάσουν από τη Βουλή οι μεταρρυθμίσεις που κρίθηκαν απαραίτητες από τους ευρωπαίους ηγέτες γνωστοποίησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έρθει στην ιταλική Βουλή την επόμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως σκοπεύει να παραιτηθεί, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και είπε πως η απόφασή του να παραιτηθεί είναι για το καλό της χώρας του και για τη σταθερότητα των αγορών. Δήλωσε ακόμα πως θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές, αλλά η απόφαση αυτή εξαρτάται από τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Νωρίτερα ο κρατικός ισολογισμός του 2010 εγκρίθηκε με απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, από 308 βουλευτές.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία των 316 βουλευτών. Από την ψηφοφορία απείχε η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Μπερλουσκόνι θα μετέβαινε αργά απόψε στο προεδρικό μέγαρο για να αναλύσει την κατάσταση με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. 

Να παραιτηθεί κάλεσε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο πιο στενός σύμμαχός του Ουμπέρτο Μπόσι.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη θα βρίσκονται στη Ρώμη, οι επιτηρητές της Ε.Ε. προκειμένου να αρχίσουν τη διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Παράλληλα, την Τρίτη σε νέο ιστορικό υψηλό έφθασε το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας λίγη ώρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Το σπρεντ των 10 ιταλικών κρατικών ομολόγων αναρριχήθηκε πολύ κοντά στο 6,8% (6,760%).
Πηγή: skai.gr