Μπλόκο από Κίνα και Ρωσία στο σχεδιο του ΟΗΕ για τη Συρία

Σε αποτυχία εφαρμογής του κατέληξε το σχέδιο του ΟΗΕ κατά του συριακού καθεστώτος, έπειτα από το βέτο που άσκησαν Κίνα και Ρωσία.

Το σχέδιο του ΟΗΕ έχει λάβει εννέα ψήφους υπέρ, τέσσερεις αποχές, ενώ με την καταψήφισή του από τη Ρωσία και την Κίνα, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Εξοργισμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ.

Η πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε  ότι "το Συμβούλιο (του ΟΗΕ) έχει αποτύχει πλήρως" στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει "επείγουσα ηθική πρόκληση και αυξανόμενη απειλή για την περιφερειακή ειρήνη", ενω τόνισε ότι ήρθε η ώρα για "σκληρές στοχευμένες κυρώσεις".

Νωρίτερα χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία δεν θα υποστηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία, χαρακτηρίζοντάς το "απαράδεκτο".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε στο πρακτορείο Ίντερφαξ, ότι η Ρωσία θα αρνηθεί να υποστηρίξει το σχέδιο, επειδή στο κείμενο δεν περιελήφθη ρήτρα, με την οποία να ζητείται από τις δυνάμεις να μην αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, το σχέδιο θα έπρεπε να ανοίγει πολιτικό διάλογο στη Συρία και να ασκεί πιέσεις όχι μόνο στον Πρόεδρο Άσαντ αλλά και στην αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και ένοπλες  ομάδες λιποτακτών του στρατού.
Χθες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Πηγή: skai.gr