Λίον Πανέτα: Το Ισραήλ απομονώνεται

Στο Τελ Αβίβ αφικνείται τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα για να επαναβεβαιώσει την δέσμευση της χώρας του στην ισραηλινή ασφάλειά και να προσπαθήσει να βελτιώσει τις επιδεινούμενες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πανέτα στο Ισραήλ αφότου ανέλαβε το αξίωμα στη θέση του Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Πανέτα προειδοποίησε ότι το Ισραήλ καθίσταται όλο και πιο απομονωμένο στην Μέση Ανατολή, εκτιμώντας πάντως ότι η στήριξη των ΗΠΑ του επιτρέπει να πάρει «ρίσκα για την ειρήνη» .

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν, της κατάστασης στη Συρία κ.ά.
 
Ο Πανέτα θα συναντηθεί επίσης στην διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή με Παλαιστίνιους και Αιγυπτίους αξιωματούχους.

Οι αμερικανοισραηλινές διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, ιδιαίτερα μετά το «βέτο» του Ομπάμα στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Άχρηστο» αποκάλεσε στο μεταξύ ο σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και νυν εκπρόσωπο του Κουαρτέτου στην Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ ένας σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Πηγή: skai.gr