Λιβύη: Την Κυριακή ανακοινώνεται η νέα μεταβατική κυβέρνηση

Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. «Η κυβέρνηση θα αποτελείται από 30 μέλη. Θα εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές οικογένειες και όλες τις επαρχίες. Θα υπάρχουν και γυναίκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Είπε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από διαφορετικές περιοχές της
χώρας.

Νωρίτερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε την έδρα της Λιβύης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, οι οποίοι ανέτρεψαν το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Η Γενική Συνέλευση των 193 χωρών-μελών του ΟΗΕ υπερψήφισε την πρόταση να παραχωρηθεί η έδρα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο με ψήφους 114 υπέρ και 17 κατά.

Ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής διαφώνησαν με την πρόταση ενώ κάποιες χώρες της αφρικανικής ηπείρου ζήτησαν να αναβληθεί η λήψη απόφασης.

Μετά την απόφαση αυτή ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Αμπντελτζαλίλ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ, υποχωρούν οι εξεγερμένοι από το Μπάνι Ουαλίντ. «Πήραμε εντολή να υποχωρήσουμε. Μας χτύπησαν πολλοί πύραυλοι. Θα επιστρέψουμε αργότερα», είπε ένας μαχητής, ο Άσαντ Αλ Χαμούρι, καθώς αποχωρούσε από τη γραμμή του μετώπου.

Ένας άλλος μαχητής των εξεγερμένων, ο Σαράι Αμπντελραζάκ είπε ότι οι δυνάμεις του Συμβουλίου πρέπει να αναδιοργανωθούν και χρειάζονται πυρομαχικά. «Αναμένουμε την εντολή να επιστρέψουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, στη Λιβύη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», έφθασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η επίσκεψη του Ερντογάν πραγματοποιείται μια ημέρα μετά από την επίσκεψη στην Τρίπολη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Από την πρωτεύουσα Τρίπολη έστειλε μήνυμα προς τη Συρία, λέγοντας ότι οι ημέρες των δυναστών της είναι μετρημένες και επιτέθηκε ευθέως κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ παραλληλίζοντας εμμέσως την τύχη του με αυτή του Μουαμάρ Καντάφι.
Πηγή: skai.gr