Δήμαρχος Ναγκασάκι: Όχι άλλη πυρηνική ενέργεια

Έκκληση για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας απηύθυνε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι με την ευκαιρία της επετείου της ρίψης της αμερικανικής ατομικής βόμβας, στις 9 Αυγούστου του 1945.

Σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σημείο στο οποίο έπεσε η ατομική βόμβα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίζα Τάουε, τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια  από τη βιομάζα, μετά την πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, τη σοβαρότερη μετά το Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι "δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, όμως είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέση της πυρηνικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ασφαλή ενεργειακή βάση".

Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι 44 χωρών. Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά εφέτος στο Ναγκασάκι ανώτερο διπλωμάτη. Πέρυσι στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα, τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρεσβευτής τους στην Ιαπωνία.
Πηγή: skai.gr