Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ απέναντι στον «τελευταίο δικτάτορα» της Ευρώπης

Η ΕΕ καταδίκασε χθες (20 Ιουνίου) την καταστολή των εξεγέρσεων της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας ενώ παράλληλα επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις στον «τελευταίο δικτάτορα» της Ευρώπης, πρόεδρο Aleksandr Lukashenko. 

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ επέκτειναν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε εταιρείες που συνδέονται με τον Lukashenko.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Telegraf, οι εταιρείες αυτές είναι η κατασκευαστική όπλων Beltechexport, ο πάροχος εθνικών τηλεπικοινωνιών Beltelecom και οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών Sport-Pari και Superloto. 

Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον στενό συνεργάτη του προέδρου Vladimir Peftiev, ο οποίος σύμφωνα με διπλωμάτες χρησιμοποιεί τις εταιρείες για «ξέπλυμα».

Ακόμα επιβλήθηκε εμπάργκο στα όπλα και σε «υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή». Θεωρείται ότι οι εισπράξεις από τις πωλήσεις όπλων μπαίνουν κατευθείαν σε ειδικό ταμείο υπό τον έλεγχο του Λευκορώσου προέδρου.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι νέες κυρώσεις υιοθετήθηκαν εν μέσω αντιθέσεων από Λετονία και Ιταλία, οι διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις με την Λευκορωσία.

Οι υπουργοί της ΕΕ καταδίκασαν επίσης την κράτηση, δίκη και εν τέλει καταδίκη για πολιτικούς λόγους εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από το καθεστώς είναι οι πρώην υποψήφιοι πρόεδροι Andrei Sannikov, Vladimir Nyaklyayew, Vital Rymashewski, Nikolay Statkevich και Dmitry Uss, όλοι θύματα δικαστικής καταστολής σε αυτό που περιέγραψαν οι αρχές ως «Η Περίπτωση της 19ης Δεκεμβρίου», μετά την προεδρική εκλογή. 

Η ΕΕ επανέλαβε το κάλεσμά της για άμεση απελευθέρωση και αποκατάσταση όλων των πολιτικών κρατουμένων. 

Εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τη συνεχιζόμενη χειροτέρευση της ελευθερία των ΜΜΕ, αναφέροντας αγωγές που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Τύπου για να κλείσουν 2 από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εφημερίδες της χώρας, Nasha Niva και Narodnaya Volya, η δίκη του δημοσιογράφου Andrzej Poczobut, και η ακύρωση της άδειας του ραδιοσταθμού Autoradio.

Oι δημοσιογράφοι φταίνε για την κρίση; 
Στην πραγματικότητα, ο Lukashenko κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για υπόθαλψη της οικονομικής κρίσης της χώρας του, αναφέρει το RFE/RL. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που οδήγησε στην υποτίμηση του νομίσματος κατά 36% και εκτοξεύθηκε στα ύψη ο πληθωρισμός.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι «έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία πανικού» και κατηγόρησε εξωτερικές δυνάμεις για «χρήση σκουπιδιών όπως το διαδίκτυο» προκειμένου να παραπληροφορήσουν.

Πρόσφατα, η Λευκορωσία ζήτησε από το ΔΝΤ δάνειο διάσωσης εκατομμυρίων δολαρίων.  Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της ΕΕ δεν έκαναν κάποια αναφορά στο ΔΝΤ, αλλά τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Λευκορωσία μόνο εάν και όταν υπάρξει επαρκής και θετική αξιολόγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Lukashenko στράφηκε για βοήθεια στην Κίνα για να σταθεροποιήσει την αγορά συναλλάγματος της χώρας.
Πηγή: EurActiv.gr