Αίγυπτος για Τουρκία: Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, η Σύρτη είναι πολύ κοντά μας

Στην αποφασιστικότητά τους για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμμένουν πηγές της κυβέρνησης του Καΐρου μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα αλ Αχράμ. «Για την Αίγυπτο, η Σύρτη και η παρακείμενη Τζούφρα βρίσκονται πολύ κοντά στην αιγυπτιακή επικράτεια για να τούς επιτραπεί να πέσουν στα χέρια πολιτοφυλακών που οφείλουν πίστη στην Άγκυρα, τον μεγάλο εχθρό του Καΐρου στην περιοχή» σχολιάζει η αλ Αχράμ.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια έχοντας τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές που ο (Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν μετέφερε από τη Συρία στη Σύρτη από όπου μπορούν να ξεκινήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Αιγύπτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ενημερωμένη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.
Η πηγή απέρριψε την απάντηση της κυβέρνησης Σάρατζ (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNA), που χαρακτήρισε τη δήλωση του αλ Σίσι ότι η Σύρτη είναι «κόκκινη γραμμή» ως απόπειρα του Καΐρου να αποτρέψει το GNA να ασκήσει τον έλεγχό του στα εδάφη της Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς τη ως «μη πειστική ρητορική».

Ο Ερντογάν θα μείνει μακριά από τη Σύρτη, γιατί ξέρει ότι αν η Αίγυπτος αποφασίσει να παρέμβει, θα το κάνει δυναμικά»


Το GNA, είπε, δεν ενεργεί ως μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ενότητας και δεν είναι το GNA που ελέγχει τα εδάφη της Λιβύης, αλλά ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με άλλη αιγυπτιακή πηγή, ο Ερντογάν «προσπαθεί απλώς να κάνει επίδειξη της δύναμής του στο έδαφος της Σύρτης».

«Λοιπόν, η Αίγυπτος δείχνει τώρα στον Ερντογάν ότι ενισχύει την ετοιμότητά της για πιθανή άμεση επέμβαση στη Λιβύη για να βεβαιωθεί ότι η Άγκυρα δεν θα βάλει τις πολιτοφυλακές της να παρακάμψουν την κόκκινη γραμμή που έχει ορίσει η Αίγυπτος. Ο Ερντογάν θα υποχωρήσει μόνο αν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μας πιέσει. Τώρα θα μείνει μακριά από τη Σύρτη, γιατί ξέρει ότι αν η Αίγυπτος αποφασίσει να παρέμβει, θα το κάνει δυναμικά», πρόσθεσε η πηγή.

Κυβερνητικές πηγές στο Κάιρο διευκρινίζουν ότι ο πρόεδρος Σίσι δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του για στρατιωτική δράση, και εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην πολιτική διευθέτηση, αν και πρόσθεσαν ότι ο αλ Σίσι έχει μεταφέρει «σαφή μηνύματα» (επέμβασης) κατά τη διάρκεια ενός γύρου τηλεφωνικών κλήσεων με ηγέτες χωρών με άμεση επιρροή στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, της γερμανίδας καγκελάριου και του πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Πηγή: skai.gr