Facebook Papers: Η πλατφόρμα έχει γλωσσικά κενά που επιτρέπουν τη ρητορική μίσους

Για χρόνια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, υποστήριζε την αποστολή του να συνδέσει ολόκληρο τον κόσμο - και η εταιρεία του έχει έρθει πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στην εκπλήρωση αυτού του υψηλού στόχου, με περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες μηνιαίως σε διάφορες πλατφόρμες.

Αλλά αυτός ο υψηλός στόχος έχει κόστος.

Οι ερευνητές του ίδιου του Facebook έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η εταιρεία φαίνεται ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση σε άλλες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά, καθιστώντας πιθανώς τους χρήστες σε ορισμένες χώρες πιο ευάλωτους στη βία του πραγματικού κόσμου, όπως αποκαλύπτεται σε εσωτερικά έγγραφα που προβλήθηκαν από το CNN.

Τα έγγραφα αποτελούν μέρος των αποκαλύψεων που έγιναν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και παρέχονται στο Κογκρέσο σε ανανεωμένη μορφή από τη νομική σύμβουλο του καταγγέλλοντος του Facebook, Frances Haugen.

Μια κοινοπραξία 17 αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του CNN, εξέτασε τις τροποποιημένες εκδόσεις που έλαβε το Κογκρέσο.

Πολλές από τις χώρες που το Facebook αναφέρει ως "Σε κίνδυνο" - μια εσωτερική ονομασία που δείχνει την τρέχουσα «αστάθεια» μιας χώρας - μιλούν πολλές γλώσσες και διαλέκτους, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Αιθιοπία και το Ιράκ.

Ωστόσο, οι ομάδες συντονισμού του Facebook είναι συχνά εξοπλισμένες για να χειρίζονται μόνο μερικές από αυτές τις γλώσσες και μεγάλος αριθμός ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης εξακολουθεί να διέρχεται, σύμφωνα με τα έγγραφα, μερικά από τα οποία συντάχτηκαν μόλις φέτος.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNN Business ότι οι ομάδες εταιρείας αποτελούμενες από 15.000 άτομα εξετάζουν το περιεχόμενο σε περισσότερες από 70 γλώσσες και εργάζονται σε περισσότερες από 20 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και στις γλώσσες που υποστηρίζει, τα έγγραφα δείχνουν αρκετές ελλείψεις στον εντοπισμό και τον μετριασμό επιβλαβούς περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Υπάρχουν επίσης προβλήματα μετάφρασης για χρήστες που μπορεί να θέλουν να αναφέρουν προβλήματα. Ένα ερευνητικό σημείωμα, για παράδειγμα, έδειξε ότι μόνο μερικές «κατηγορίες κατάχρησης» για την αναφορά ρητορικής μίσους στο Αφγανιστάν είχαν μεταφραστεί στην τοπική γλώσσα Πάστο. Το έγγραφο είχε ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2021, μήνες πριν από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Οι οδηγίες σε μια άλλη αφγανική γλώσσα, το Dari, λέγεται ότι ήταν εξίσου προβληματικές.

«Τα πιο ευάλωτα μέρη στον κόσμο είναι γλωσσικά διαφορετικά μέρη και μιλούν γλώσσες που δεν ομιλούνται από πολλούς ανθρώπους», είπε ο Haugen, ο οποίος εργάστηκε στην ομάδα κοινωνικής ακεραιότητας του Facebook που ασχολείται με ζητήματα όπως η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους

 «Προσθέτουν μια νέα γλώσσα συνήθως υπό συνθήκες κρίσης», είπε, πράγμα που σημαίνει ότι το Facebook συχνά εκπαιδεύει νέα γλωσσικά μοντέλα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε χώρες που ενδέχεται να κινδυνεύουν από εθνοτική βία ή ακόμα και γενοκτονία.

"Χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστούν τα κοινοτικά πρότυπα και τέτοια πράγματα", δήλωσε η Έβελιν Ντούεκ, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Knight First Amendment του Πανεπιστημίου Κολούμπια που εστιάζει στην παγκόσμια ρύθμιση της διαδικτυακής ομιλίας και περιεχομένου. ζητήματα μετριοπάθειας.

«Αλλά αντί να το κάνουν αυτό πριν εισέλθουν σε μια αγορά, τείνουν να το κάνουν μετά μόλις εμφανιστούν τα προβλήματα».

Οι αγώνες του Facebook με επιβλαβές περιεχόμενο σε ορισμένες περιοχές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν απίστευτο υψηλό ρίσκο λόγω του τεράστιου μεγέθους και της απήχησής του.

Αλλά είναι επίσης σύμπτωμα των ευρύτερων αδυναμιών του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν στο εξωτερικό σε αγορές που μπορεί να είναι λιγότερο κερδοφόρες και λιγότερο ελεγμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Douek.

Αν και είναι γενικά δύσκολο να προσδιοριστεί πόσους πόρους αφιερώνουν οι τεχνολογικές πλατφόρμες στις αγορές του εξωτερικού, επειδή τείνουν να μην δημοσιοποιούν τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα, "γνωρίζουμε ότι είναι όλα εξίσου κακά", είπε ο Douek. «Όλοι τους υποεπενδύουν σημαντικά σε αγορές του εξωτερικού».


Τα ζητήματα του Facebook με τις ξένες γλώσσες, μερικά από τα οποία είχαν αναφερθεί προηγουμένως από την Wall Street Journal, εκτείνονται σε ορισμένες απίστευτα «ασταθείς» χώρες όπως η Αιθιοπία και το Αφγανιστάν.

Το Facebook έχει επενδύσει συνολικά 13 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016 για να βελτιώσει την ασφάλεια των πλατφορμών του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας. (Συγκριτικά, τα ετήσια έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και τα κέρδη της έφτασαν τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.) 

«Έχουμε επίσης καταργήσει περισσότερα από 150 δίκτυα που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τη δημόσια συζήτηση από το 2017 και έχουν προέλθει από περισσότερες από 50 χώρες, με την πλειοψηφία να προέρχεται ή να επικεντρώνεται εκτός των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Το ιστορικό μας δείχνει ότι καταπολεμούμε την κατάχρηση εκτός των ΗΠΑ με την ίδια ένταση που εφαρμόζουμε στις ΗΠΑ».

Ο συντάκτης του εγγράφου φάνηκε επίσης να συμφωνεί με τους επικριτές του Facebook σε τουλάχιστον ένα σημείο: την ανάγκη να λάβει η εταιρεία μέτρα για να περιορίσει πιθανές κρίσεις πριν αυτές συμβούν.

Οι συστάσεις του εγγράφου, έγραψε ο συντάκτης, «θα πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητά μας να προλαμβάνουμε επικίνδυνα γεγονότα, πυρκαγιές δημοσίων σχέσεων και ζητήματα ακεραιότητας σε χώρες υψηλής προτεραιότητας σε κίνδυνο, αντί να παίζουμε να καλύπτουμε τη διαφορά».

 

Πηγή: CNN
TAGS: Facebook