Κλείσιμο

"Εθισμένοι" στο διαδίκτυο οι Έλληνες

Καταστροφικές συνέπειες έχει για τους νέους ο εθισμός στο διαδίκτυο, που τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων επιστημονικών ερευνών που ανακοίνωσαν η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και η Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στον εθισμό των νέων σε ίντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας, 8 στους 100 χρήστες είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο ενώ τα ερευνητικά δεδομένα ταξινομούν τους φοιτητές και τους εφήβους στις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο εθισμού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αιτία του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η ενασχόληση των Ελλήνων με το διαδίκτυο ξεκίνησε από εμπειρική ενασχόληση και όχι ως αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη εισαγωγή και εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία ώστε οι ενασχόληση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες να γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών συμπτωμάτων.

Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Κίνα, η ξαφνική και γρήγορη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικά στη Ν. Κορέα αναφέρθηκαν δέκα θάνατοι εφήβων από καρδιοαναπνευστικά αίτια σε ιντερνέτ καφέ.

Στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στην Αθήνα και το Ειδικό Ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 50 έφηβοι έχουν προσέλθει μέσα σε 18 μήνες στη Μ.Ε.Υ με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του ίντερνετ. Η λειτουργία του Ειδικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ήδη έχει δεχθεί 25 εφήβους για εξέταση.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η καχεξία, λόγω των πολλών ωρών ενασχόλησης, η απομόνωση στο δωμάτιο και η κατάθλιψη είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί ή ο έφηβος που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.
Πηγή: skai.gr