Χρήση βίντεο και διαιτησία: Η ποιότητα προτεραιότητα και όχι η ταχύτητα

Για τη χρήση βίντεο από τους διαιτητές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, που έκανε το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, μίλησε ο υπεύθυνος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Πιερ Λουίτζι Κολίνα, τονίζοντας ότι "προτεραιότητα αποτελεί η ποιότητα και όχι η ταχύτητα των αποφάσεων".

"Η τεχνολογία παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο ποδόσφαιρο, αλλά η ανθρώπινη επαφή παραμένει το κλειδί. Δεν είναι εύκολη η χρήση βίντεο την ώρα των αγώνων. Για τα επόμενα δύο χρόνια αυτό το «εργαλείο» θα παραμείνει σε δοκιμαστικό στάδιο σε ορισμένες χώρες", είπε αρχικά ο Ιταλός στη διάσκεψη για τον αθλητισμό που γίνεται στο Ντουμπάι και συνέχισε:

"Το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ένα άθλημα στο οποίο ο ρυθμός και η συνέχεια θα είναι εγγυημένα στοιχεία του παιχνιδιού. Η ροή του αγώνα είναι βασικό ζήτημα. Προτεραιότητα αποτελεί βεβαίως η ποιότητα και όχι η ταχύτητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Αυτήν την ισορροπία ψάχνουμε. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα υπάρχουν δύο ή τρία μόνιτορ κοντά στους βοηθούς διαιτητή ή αν τα μόνιτορ θα είναι εντός ή εκτός γηπέδου.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα βαν με όλα τα μόνιτορ εγκατεστημένα εκεί και μέσω της ενδοεπικοινωνίας να ενημερώνεται ο διαιτητής. Μιλάμε φυσικά μόνο για κρίσιμες αποφάσεις που θα μπαίνουν στη διαδικασία επιβεβαίωσης μέσα από το βίντεο: πέναλτι, απευθείας κόκκινες κάρτες, γκολ που μπαίνουν ή ακυρώνονται και ταυτοποιήσεις ποδοσφαιριστών".

Τέλος, ο Κολίνα απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισαχθεί και το slow motion στο βίντεο, καθώς "η αργή κίνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρίνουμε την ένταση ενός φάουλ ή την πρόθεση σε ένα χέρι. Η αργή κίνηση μας παρασύρει ορισμένες φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα".

Στον εν λόγω συνέδριο βρέθηκε και ο συμπατριώτης του Κολίνα και εν ενεργεία διαιτητής, Νίκολα Ριτζόλι, ο οποίος είπε: "Είμαι χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να λάβω τις πληροφορίες που προφέρει η χρήση βίντεο. Ομως, πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών και πρέπει να κατανοήσουμε πώς ακριβώς να χρησιμοποιούμε αυτό το «εργαλείο». Είναι σαφές ότι με αυτή τη βοήθεια θα μπορούσα να είχα αποφύγει κάποια λάθη στην καριέρα μου".

Από την πλευρά του, ο ρέφερι Μαρκ Κλάτενμπεργκ επεσήμανε τα εξής: "Η τεχνολογία μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι διαιτητές και κορυφαίοι αθλητές. Η χρήση βίντεο μπορεί να μας βοηθήσει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις που θα είναι ζωτικής σημασίας για το παιχνίδι".

Στο φινάλε της ομιλίας τους, οι δύο διαιτητές αποκάλυψαν ένα μυστικό τους που τους βοηθά να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Και οι δύο στάθηκαν στην προπόνηση, με τον Ριτζόλι να τονίζει ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει χάσει 20 κιλά, ενώ ο Κλάτενμπεργκ είπε ότι μπορεί να ελέγχει τους καρδιακούς του παλμούς την ώρα των αγώνων.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr