Βρετανία: Ο Μαρινάκης έχει αποκλειστεί από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα ΕΔΩ αγγλικά 

Εκτενή αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σύνδεσή του με διάφορες ποδοσφαιρικές -κι όχι μόνο- υποθέσεις κάνει το Private Eye. Το μεγαλύτερο βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί με αφορμή την αγορά της Νότιγχαμ.

Χρησιμοποιώντας τον χαρακτηριστικό τίτλο «προσοχή στον Έλληνα με τα δώρα» (τον οποίο δανείζεται από την περίφημη φράση του Λαοκόωντα στην Τροία όταν έφτασε ο Δούρειος Ίππος) το μεγαλύτερο βρετανικό περιοδικό με τεράστια επιρροή εμφανίζεται να προειδοποιεί με τη σειρά του αγγλικό ποδοσφαιρικό κοινό για τον νυν ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. 

Το περιοδικό τονίζει ότι ο ισχυρός παράγοντας του Ολυμπιακού έχει αποκλειστεί από κάθε "ποδοσφαιρική δραστηριότητα" στην Ελλάδα, κάτι που τον καθιστά ιδιοκτήτη ενός περιουσιακού στοιχείου επί της λειτουργίας του οποίου δεν έχει κανέναν λόγο.

Στο ρεπορτάζ του, το περιοδικό κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν μετά το εισαγγελικό πόρισμα των 173 σελίδων το οποίο του απέδιδε την κατηγορία ότι "διηύθυνε μια εγκληματική οργάνωση".

Αναφορά γίνεται επίσης και στις κατηγορίες που υπάρχουν σε βάρος του για προσπάθεια να αλλάξει την έκβαση ενός αγώνα με δωροδοκία αλλά και για οργάνωση μίας έκρηξης.

Αναφέροντας λοιπόν την εμπλοκή του ονόματός του σε ποδοσφαιρικές υποθέσεις όπως αυτή της «εγκληματικής οργάνωσης», του «Koriopolis» και του τελικού Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης και αναφέροντας επίσης τη σχέση του με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, σημειώνει ότι ίσως οι νομικές εκκρεμότητές του στην Ελλάδα είναι ο λόγος που θέλει να ασχοληθεί με το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικότερα τι αναφέρει το Private Eye στο δημοσίευμα: 

«Αθλητικά ρεπορτάζ από τη Βρετανία αναφέρουν ότι ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας, Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Πειραιώς πρόκειται να αγοράσει το 80% της Νότιγχαμ Φόρεστ. 

Στον σύλλογο έχουν ενθουσιαστεί παρατηρώντας τα εντυπωσιακά επιτεύγματα του Μαρινάκη, με τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει έξι συνεχόμενες φορές το πρωτάθλημα και να έχει τερματίσει πρώτος τη φετινή σεζόν με τη διαφορά ρεκόρ των 28 πόντων. Αυτό που τους διαφεύγει ωστόσο είναι ότι επίσης έχει αποκλειστεί από κάθε “ποδοσφαιρική δραστηριότητα” στην Ελλάδα, κάτι που τον καθιστά ιδιοκτήτη ενός περιουσιακού στοιχείου επί της λειτουργίας του οποίου δεν έχει κανέναν λόγο. 

Η τιμωρία είναι ένας από τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στον Μαρινάκη όταν συνελήφθη την περασμένη χρονιά, μετά από μια έκθεση 173 σελίδων από τον Εισαγγελέα που ισχυριζόταν ότι “διηύθυνε μια εγκληματική οργάνωση” με τον σκοπό να πετύχει “τον απόλυτο έλεγχο των τυχών του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω των μεθόδων του εκβιασμού και της απάτης”. Τον κατηγορούσε επίσης για προσπάθεια να αλλάξει την έκβαση ενός αγώνα με δωροδοκία και για οργάνωση μιας έκρηξης. 

Αθώωση για στημένα παιχνίδια 

Ενώ οι υπεύθυνοι των Αρχών διεξήγαγαν περαιτέρω έρευνες, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έμεινε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε 15ήμερο. Ο ποδοσφαιρικός αποκλεισμός και οι άλλοι όροι της εγγύησης ανανεώθηκαν τον Μάρτιο. Ο Εισαγγελέας αναμένεται να εκδώσει μια “αρχική ετυμηγορία” τις προσεχείς εβδομάδες, πριν η υπόθεση οδηγηθεί σε δίκη. Ο Μαρινάκης αρνείται κάθε κατηγορία. 

Αυτός είναι ο τελευταίος μόνο από τους νομικούς μπελάδες στους οποίους έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια. Σε μια προηγούμενη δίκη ο Μαρινάκης είχε κατηγορηθεί -και είχε αθωωθεί- για στήσιμο παιχνιδιών και για είσοδο σε αποδυτήρια των διαιτητών κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου για να τους απειλήσει. Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε σύντομα να ξανανοίξει, μετά την ανακάλυψη ότι ένας από τους τρεις δικαστές που τον αθώωσαν είναι ο ίδιος που τώρα ερευνάται για τις συναλλαγές του με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, έναν στενό συνεργάτη του Μαρινάκη και πρώην διευθυντή στον Ολυμπιακό. 

Την ώρα που ο βρετανικός Τύπος επικεντρώνεται στο ενδιαφέρον του για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, στην πατρίδα του ο Μαρινάκης βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινής γνώμης εξαιτίας και μιας άλλης μεγάλης υπόθεσης -στην οποία ο Κοτσώνης κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει λαθραία 2,1 τόνους ηρωίνης στην Ελλάδα με ένα πλοίο που ονομαζόταν Noor 1. Το πλοίο αναχαιτίστηκε στην πορεία του από το Ντουμπάι τον Ιούνιο του 2014 αλλά διάφορα νομικά εμπόδια έχουν καθυστερήσει τη δίκη μέχρι φέτος. (Σε μια ακρόαση η υπεράσπιση επέμεινε στην αναβολή επειδή η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν “πολύ μικρή”.) Εν τω μεταξύ, εξαιτίας ασυνήθιστα κακής τύχης, διάφοροι μάρτυρες και οι φερόμενοι ως συνεργοί έχουν δολοφονηθεί ή πεθάνει από φυσικά αίτια προτού μπορέσουν να καταθέσουν. 

Κουραστικές ενοχλήσεις 

Σε μια καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από τον Εισαγγελέα, ένας Σύριος ονόματι Αχμέντ φαίνεται να λέει στον Κοτσώνη: “Ο κύριος Σουλεϊμάν θέλει να επενδύσει λεφτά και να συναντήσει τον κύριο Μαρινάκη.” Οι καταγραφές αποκαλύπτουν επίσης ότι ένας απροσδιόριστος “πρόεδρος μεγάλης ελληνικής ομάδας” ταξίδεψε στο Ντουμπάι το 2013 για να συναντήσει τον Κοτσώνη και άλλους προκειμένου να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της διαδρομής του Noor 1 στο ξενοδοχείο Burj Al Arab. 

Ενώ καμία επίσημη σύνδεση δεν έχει γίνει με τον ίδιο τον Μαρινάκη, αυτές οι κουραστικές ενοχλήσεις ίσως εξηγούν γιατί θέλει να επεκτείνει τους ορίζοντές του πέρα από τον ελληνικό ποδοσφαιρικό κόσμο. Ένας τόσο εξαιρετικός επιχειρηματίας σίγουρα θα έβρισκε τον λαμπερό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου πολύ πιο συμπαθή».

Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr