Η κυβίστηση και οι αντιδράσεις στην ΕΠΟ στην υπόθεση Βασάρα

Πράγματι, αναμενόταν με ενδιαφέρον, ο τρόπος που η ηγεσία της ΕΠΟ θα αυτοαναιρούνταν πλασάροντας την επιστροφή του Κύρου Βασάρα στη θέση του υπεύθυνου ανάπτυξης διαιτησίας. Όχι από άποψη τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τα οποία είναι αναμφισβήτητα, αλλά για την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιούνταν από την ίδια διοίκηση (με εξαίρεση τον Σαρρή που παραιτήθηκε και τον Προβατά που τον αντικατέστησε στο ΔΣ) που το 2012 τον έθεσε εκτός ΚΕΔ/ΕΠΟ και έως τον περασμένο καλοκαίρι οπότε το πέτυχε, ζητούσε από την UEFA να τον θέσει και εκτός της δικής της επιτροπής διαιτησίας (διαβάστε όλο το ιστορικό ΕΔΩ).

Ο Βασάρας επέστρεψε και ουσιαστικά αποκαταστάθηκε με εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκη στο προσυμβούλιο που προηγήθηκε του ΔΣ της Πέμπτης 12/2. Το προσυμβούλιο λειτουργεί αφενός προπαρασκευαστικά ως προς τις αποφάσεις που θα ληφθούν λίγο αργότερα στο ΔΣ και αφετέρου ως «αλεξικέραυνο» τυχόν αντιδράσεων που είναι προτιμότερο να εκφραστούν εκεί και όχι στο κανονικό ΔΣ επειδή σ’ αυτό τηρούνται πρακτικά.

Ο Γκιρτζίκης, λοιπόν, είπε ότι Βασάρας θα πάρει τη θέση του Μπριάκου, η λύση της συνεργασίας με τον οποίο έγινε ξαφνικά και θα έχει τις ίδιες απολαβές. Πρόσθεσε δε, ότι στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ισπανικής ομοσπονδίας και πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας της UEFA Άγχελ Μαρία Βιγιάρ, στις αρχές του μήνα στο πλαίσιο του σεμιναρίου διαιτητών της UEFA που έγινε στο Καβούρι.

Σύμφωνα με τον Γκιρτζίκη, ο Βιγιάρ του είπε, πως στην Ελλάδα έχετε τον Βασάρα και δεν τον χρησιμοποιείτε ενώ είναι από τους καλύτερους στον τομέα του.

Το επιχείρημα του Γκιρτζίκη είναι τουλάχιστον αφελές, αφού η ίδια η ΕΠΟ κυνηγούσε τον Βασάρα ζητώντας την καρατόμησή του από την επιτροπή διαιτησίας της UEFA της οποίας πρόεδρος ήταν ο Βιγιάρ. Άρα η αξία του Βασάρα και η αναγνώριση που τυγχάνει από την UEFA και τον Βιγιάρ ήταν γνωστή και στον κ. Γκιρτζίκη αλλά και στους συν αυτώ.

Συνεπώς, η ΕΠΟ αφενός μεν οδηγήθηκε σε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα αφετέρου δε έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο αποκατέστησε τον Βασάρα για όλες τις «διώξεις» που υπέστη από μια διφυή, ανερμάτιστη και ρεβανσιστική ομοσπονδία που διακρίνεται για το χαμηλό επίπεδο άσκησης πολιτικής.

Ποιοί και πώς αντέδρασαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Soccerplus.gr στην αναγγελία της επιστροφής Βασάρα υπήρξαν δύο αντιδράσεις.

Η πρώτη προήλθε από τον διάττοντα αστέρα της ΕΠΟ Ι. Παπακωνσταντίνου που αποτελεί το «εν ενεργεία απομεινάρι» του «καφεστώτος Σαρρή». O περί ου ο λόγος, μόλις άκουσε τα καθέκαστα αποχώρησε από το προσυμβούλιο φερόμενος να κραυγάζει περί καταθέσεων σε εισαγγελέα και να επικαλείται δυσανεξία. Μάλιστα, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν παρέστη ούτε στο ΔΣ, λέγεται όμως ότι περίμενε να ολοκληρωθεί προκειμένου κατόπιν να τιμήσει την Τσικνοπέμπτη με μπύρες και σουβλάκια.

Ο έτερος αντιδρών ήταν ο Ν. Προύντζος, ο οποίος όμως δεν ακολούθησε την τακτική αποχώρησης. Υπέμεινε τη διαιδικασία των συμβουλίων, τυπικών και άτυπων, και φέρεται να αναφέρθηκε στην υπόθεση των «στημένων πινάκων» διαιτησίας στην οποία ο Βασάρας είναι μάρτυρας.

Επίσης, φέρεται να επεκτάθηκε με μάλλον ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε μέλη της ΚΕΔ, υπαλλήλους της ΕΠΟ και στην εν γένει εικόνα τα διαιτησίας, η οποία δεν τον ικανοποιεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι αμέσως μετά πήρε το αεροπλάνο και πέταξε για το Ντουμπάι συνοδεύοντας την Εθνική Σάλας.
Πηγή: soccerplus.gr - Θάνος Μπλούνας