Κλείσιμο

Η Τσέλσι έγραψε ιστορία, κατακτώντας το Europa League!

Με ένα γκολ του Ιβάνοβιτς στα …χασομέρια, όταν πλέον η Μπενφίκα δεν μπορούσε να αντιδράσει, η Τσέλσι επιβλήθηκε 2-1 των «Αετών της Λισαβόνας» στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και πήρε δεύτερη σερί ευρωκούπα μετά το περσινό τσάμπιονς λιγκ!

Ετσι η λονδρέζικη ομάδα έγινε η πρώτη που κατακτά και τα δύο Ευρωπαϊκά Κύπελλα μετά την Πόρτο του Μουρίνιο. Από την άλλη η Μπενφίκα τέσσερις μέρες μετά την ήττα της από την Πόρτο στο ντέρμπι του πορτογαλικού πρωταθλήματος που φαίνεται πως θα της στοιχίσει τον τίτλο, την πάτησε ακριβώς με το ίδιο τρόπο καθώς δέχτηκε το γκολ ξανά στο 93'!

Η λονδρέζικη ομάδα γίνεται η τέταρτη ομάδα που έχει και τα τρία Κύπελλα της UEFA (πρωταθλητριών, κυπελλούχων και Γιουρόπα Λιγκ), μετά τις Γιουβέντους, Αγιαξ και Μπάγερν. Παράλληλα φτάνει τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους (Κυπελλούχων 1971, 1998, Τσάμπιονς Λιγκ 2012). Από την άλλη η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν συνεχίστηκε για τη Μπενφίκα που από το 1962 και μετά μετράει πλέον επτά χαμένους τελικούς στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Σε ένα ματς στο οποίο η Μπενφίκα ήταν καλύτερη και έδειχνε να τον ελέγχει, η Τσέλσι προηγήθηκε με τέρμα του Τόρες στο 60’ σε αντεπίθεση, αλλά οι Λουζιτανοί απάντησαν με πέναλτι του Καρντόσο στο 68΄ και το 1-1 διατηρήθηκε ως το τελευταίο λεπτό, όταν ο Ιβάνοβιτς πήδηξε… μόνος του στο τέλος της άμυνας που περίμενε το τελευταίο κόρνερ του ματς και με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά άφησε άγαλμα τους Πορτογάλους που είδαν μερικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους!

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Λάμπαρντ είχε ένα τρομερό σουτ στο δοκάρι, ενώ στιγμές πριν τη λήξη ο Καρντόσο λίγο έλειψε να εκμεταλλευτεί λάθος του Ιβάνοβιτς που… ακόμα πανηγύριζε και να ισοφαρίσει, αλλά δεν πρόλαβε να πλασάρει τον Τσέχ και το 1-2 έμεινε ως το φινάλε

Η Μπενφίκα πήρε τον έλεγχο του κέντρου στα πρώτα λεπτά και είχε την κατοχή της μπάλας αλλά και καλύτερα τρεξίματα. Η Τσέλσι περιορίστηκε σ' ένα παθητικό ρόλο με τον Ραμίρες ιδιαίτερα να είναι εντελώς εκτός παιχνιδιού κόντρα στην πρώην του ομάδα και το κενό του Τζον Ομπι Μίκελ να βγάζει μάτια στο κέντρο. Παράλληλα ο Τόρες ήταν απομονωμένος μπροστά με την απουσία του Αζάρ λόγω τραυματισμού να είναι κι αυτή εμφανή.


Το πρώτο καλό σουτ για τους «μπλε» έγινε στο 38' από τον αρχηγό Φρανκ Λάμπαρντ, αλλά ο Αρτούρ έδιωξε σε κόρνερ με τα δάχτυλα στην καλύτερη φάση του πρώτου μέρους. Σταδιακά οι «μπλε» ισορρόπησαν το ρυθμό.

Οι παίκτες του Ζόρζε Ζέσους ξεκίνησαν και το δεύτερο ημίχρονο πιο δυνατά και στο 51' ο Οσκαρ Καρντόζο με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά ο Κάιπερς καταλόγισε τον Παραγουανό σε θέση οφσάιντ.


Η Τσέλσι κατόρθωσε να προηγηθεί με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα από το πουθενά! Ο Τσεχ έδωσε τη μπάλα με τα χέρια, από τακουνιά του Μάτα, ο Τόρες πέρασε τον Λουιζάο και τον Αρτούρ και παρά το γεγονός πως φάνηκε να καθυστερεί πολύ, πλάσαρε σωστά για το 1-0!

Το γκολ της Τσέλσι αποσυντόνισε τους Πορτογάλους με τον Ζέσους να περνά τους Λίμα και Τζον στο παιχνίδι και τον Γκαϊτάν να γυρίζει σε ρόλο αριστερού μπακ. Η πρώτη αλλαγή του Ζέσους έπαιξε καθοριστικό ρόλο αφού από δική του ενέργεια έκανε χέρι ο Αθπιλικουέτα μέσα στη μεγάλη περιοχή! Ο Οσκαρ Καρντόζο εκτέλεσε το πέναλτι με δύναμη στο κέντρο και ισοφάρισε σε 1-1 για τη Μπενφίκα οκτώ λεπτά μετά το τέρμα των Λονδρέζων!

Η Μπενφίκα αναγκάστηκε να εξαντλήσει τις αλλαγές της στο 77' όταν ο τραυματίας Γκαράι έδωσε την θέση του στον Ζαρντέλ. Στο 82' ο Καρντόζο έπιασε φοβερό βολέ αλλά ο Τσεχ πετάχτηκε κι έδιωξε σε κόρνερ. Η Μπενφίκα συνέχισε να πιέζει για το γκολ της νίκης αλλά η Τσέλσι έφτασε πιο κοντά σ' αυτό στο 88' με τον Λάμπαρντ να τραντάζει το δοκάρι του Αρτούρ με «βολίδα» από τα 30 μέτρα! Τελικά και ενώ όλα έδειχναν πως ο τελικός θα οδηγηθεί στην παράταση ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς έπιασε μια πολύ δύσκολη ψηλοκρεμαστή κεφαλιά στο 93' σε κόρνερ του Μάτα και χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στην Τσέλσι!

ΣΚΟΡΕΡ: 68' Καρντόζο - 60' Τόρες, 93' Ιβάνοβιτς
ΔΟΚΑΡΙ: 88' Λάμπαρντ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 45' Γκαράι - 14' Οσκαρ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάιπερς (Ολλανδία)
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Αρτουρ, Αντρέ Αλμέιδα, Λουιζάο, Γκαράι (77' Ζαρντέλ), Μελγκαρέχο (65'), Πέρες, Μάτιτς, Ροδρίγο (65' Λίμα), Γκαϊτάν, Οσκαρ Καρντόζο, Σάλβιο
ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Αθπιλικουέτα, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Κόουλ, Λάμπαρντ, Νταβίντ Λουίζ, Ραμίρες, Μάτα, Οσκαρ, Τόρες

Πηγή: skai.gr