Απογοητευτική εμφάνιση και βαριά ήττα για την Εθνική(3-1 απο την Βοσνία)

Στο πιο κρίσιμο (ως τώρα) παιχνίδι της στον 7ο προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, η Ελλάδα έκανε το χειρότερό της παιχνίδι. Ετσι, έχασε με 3-1 από την Βοσνία/Ερζεγοβίνη στην Ζένιτσα, με αποτέλεσμα να δει τους Βόσνιους να εδραιώνονται στην κορυφή, στο +3 από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που υποχώρησε, ξεκάθαρα πλέον, στη δεύτερη θέση.

Στο πέμπτο ματς στον όμιλο (ολοκλήρωση του πρώτου γύρου), η Ελλάδα παρουσίασε πάρα πολλά προβλήματα στην άμυνα, ιδίως στις «στημένες» φάσεις, με τους Μισίμοβιτς και Ντζέκο να συνεργάζονται άψογα και τον δεύτερο να πετυχαίνει δύο γκολ με κεφαλιές. Ετσι, η πρωτιά του ομίλου, που δίνει την απευθείας πρόκριση, έχει ως φαβορί την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, με την Ελλάδα να μένει στο +2 από την τρίτη Σλοβακία.


Το αναμενόμενο 4-3-3 παρέταξε για την Ελλάδα ο Φερνάντο Σάντος, με την επιστροφή του Αβραάμ Παπαδόπουλου στην 11άδα, για πρώτη φορά μετά το σοβαρό τραυματισμό του στο Euro 2012, να είναι η είδηση. Ο Καρνέζης ήταν στην εστία, με τους Τοροσίδη, Τζαβέλλα, Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο στην άμυνα. Τζιόλης, Κατσουράνης και Καραγκούνης ήταν οι τρεις του κέντρου, με τους Σαλπιγγίδη, Χολέμπας και Σαμαρά στην επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, ο Σάφετ Σούσιτς επέλεξε σύστημα 4-4-2 (με ρόμβο) για την Βοσνία, με τον τραυματία Πιάνιτς να μένει στον πάγκο. Τερματοφύλακας ήταν ο Μπέγκοβιτς, ενώ την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν οι Μούτζα, Ζουκάνοβιτς, Σπάχιτς και Βράνιες. Μεντούνγιανιν, Ζαχίροβιτς, Λούλιτς και Μισίμοβιτς ήταν οι τέσσερις του κέντρου, με τους Ιμπίσεβιτς και Ντζέκο στην επίθεση.


Μπροστά στο φανατισμένο κοινό των Βόσνιων, η εθνική μπήκε στο παιχνίδι με ξεκάθαρο στόχο να «παγώσει» το ρυθμό και να μην επιτρέψει στους γηπεδούχους να ξεδιπλώσουν τη δεδομένη επιθετική ποιότητά τους. Και το πέτυχε, έστω και αν κλείστηκε πίσω και δεν μπορούσε όχι μόνο να απειλήσει, αλλά καλά-καλά και να κρατήσει ιδιαίτερα την μπάλα.

Αλλωστε ούτε οι Βόσνιοι απειλούσαν. Εξαίρεση η ευκαιρία του 6' με την κεφαλιά του Βράνιες που εξουδετέρωσε ο Καρνέζης. Ωστόσο ο Ντζέκο ήταν ξεκάθαρο ότι είχε κέφια, «ταλαιπώρησε» τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και στην τρίτη ευκαιρία που του δόθηκε (μετά το 25' και το 28') πέτυχε το γκολ με «ανάποδη» κεφαλιά στο 29'. Το 1-0 έδωσε περισσότερο πνοή στους γηπεδούχους, που έφτασαν και στο 2-0 με τον Ιμπίσεβιτς στο 36' σε μια απίστευτη φάση. Ο Καρνέζης απέκρουσε το πέναλτι του Μισίμοβιτς (ανατροπή του Τζαβέλλα στον Μούτζα), στην επαναφορά υπήρξε… αυτοδοκάρι του Τοροσίδη και το 2-0 σε «καραμπόλα» στο πόδι του σκόρερ!

Μετά το 2-0 η εθνική βγήκε μπροστά, απείλησε για πρώτη φορά με το άστοχο σουτ του Χολέμπας στο 39', είχε άλλο ένα από τον Τζιόλη στο 42' και μια κεφαλιά του Κατσουράνη στο 44', αλλά το σκορ δεν άλλαξε ως το ημίχρονο.


Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Σάντος έβαλε τον Γκέκα αντί του Τζαβέλλα, οπισθοχωρώντας τον Χολέμπας στο αριστερό άκρο της άμυνας, περνώντας τον Σαμαρά αριστερά στην επίθεση και βάζοντας τον Λαρισαίο επιθετικό στην κορυφή. Ωστόσο όλα αυτά… «ακυρώθηκαν» με το 3-0 από τον Ντζέκο στο 53', σε νέα «στημένη» φάση από εκτέλεση φάουλ του Μισίμοβιτς.

Ουσιαστικά, από το σημείο εκείνο και μετά, το ματς είχε τελειώσει και είχε μετατραπεί σε τυπική διαδικασία. Οι Βόσνιοι ήταν το απόλυτο αφεντικό, έλεγχαν ρυθμό και αγώνα με ευκολία, με την Ελλάδα να προσπαθεί, αλλά να μην μπορεί καν να απειλήσει.

Ούτε η είσοδος του Μανιάτη αντί του Τζιόλη, ούτε του Χριστοδουλόπουλου αντί του Σαλπιγγίδη βελτίωσαν την εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο δεν δημιούργησε ευκαιρία, αλλά δεν είδε και την εστία του Καρνέζη να απειλείται.

Πάντως, πέτυχε το γκολ της «τιμής» στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Γκέκα, ενώ είδε και το σουτ του Σαμαρά στο 87' να μην βρίσκει στόχο. Αμέσως μετά την ευκαιρία του «Sam», ο Καρνέζης «νίκησε» στο τετ-α-τετ τον Στεφάνοβιτς στο 88'.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 29', 53' Ντζέκο, 36' Ιμπίσεβιτς - 90'+3' Γκέκας

ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ: 36' Μισίμοβιτς

ΔΟΚΑΡΙ: 36' αυτ. Τοροσίδης

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 62' Λούλιτς - 35' Τζαβέλλας, 46' Κατσουράνης

ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Μπέγκοβιτς, Μούιτζα (85' Βρσάγεβιτς), Ζουκάνοβιτς, Σπάχιτς, Βράνιες, Μεντούνγιανιν (79' Ράχιμιτς), Ζαχίροβιτς, Λούλιτς, Μισίμοβιτς, Ιμπίσεβιτς (84' Στεφάνοβιτς), Ντζέκο.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (46' Γκέκας), Αβρ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης (58' Μανιάτης), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (73' Χριστοδουλόπουλος), Χολέμπας, Σαμαράς.

Κανένα περιθώριο για απώλειες δεν έχει πλέον η Εθνική, που ευνοήθηκε τουλάχιστον από το 1-1 της Σλοβακίας με τη Λιθουανία και δεν απέκτησε και… παρέα στη δεύτερη θέση.


Η βαθμολογία (5 αγώνες)

1. Βοσνία 13 (+15)
2. Ελλάδα 10 (+2)
3. Σλοβακία 8 (+2)
4. Λιθουανία 5 (-3)
5. Λετονία 4 (-3)
6. Λιχτενστάιν 1 (-13)

Η επόμενη αγωνιστική (7/6)

Λετονία-Βοσνία
Λιχτενστάιν-Σλοβακία
Λιθουανία-Ελλάδα

Πηγή: skai.gr