Το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων με ακταιωρούς σε Λέσβο- Με επιστολή σε Κομισιόν απαντά η Ελλάδα

Σχεδόν 14 ώρες διήρκησε μια από τις πιο εξόφθαλμες οργανωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα. 

Επτά βάρκες με 300 μετανάστες βρέθηκαν σε μια ακτίνα 50 έως 100 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Λέσβου. Ο πρώτος εντοπισμός έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα, ο δεύτερος στις 5.15 το πρωί, οι υπόλοιποι τρεις στις 7.50, στις 8.28, στις 10.05, από τις οποίες ο λιμενικό σώμα τράβηξε και τα επίμαχα βίντεο με τις επιθετικές κινήσεις των τουρκικών ακταιωρών, ενώ μια ακόμα απόπειρα έγινε στις 13.32 το μεσημέρι. Στις 13.55 κατάφερε να περάσει στα παράλια της Λέσβου μια βάρκα με 28 μετανάστες από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όλες αυτές οι βάρκες καθοδηγούνταν από ένα πολεμικό πλοίο, έξι τουρκικές ακταιωρούς και αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). 

Σε μια μάλιστα από τις τουρκικές ακταιωρούς, οι Έλληνες αξιωματικοί εντόπισαν πάνω κι ένα τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραφε αυτές τις ενέργειες. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, παρότι προωθούν οργανωμένα τους μετανάστες, επιχειρούν να προβάλλουν την εικόνα μιας κακής Ελλάδας που αποτρέπει.

Από την ελληνική πλευρά, βρίσκονταν οκτώ σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής του λιμενικού σώματος στην οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. 

Ωστόσο, τέτοιες απόπειρες από την Τουρκία δεν έγιναν μόνο σήμερα, καθώς τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν καταγραφεί αρκετές αντίστοιχες προσπάθειες σε Λέσβο, Χίο, Κω και Ρόδο. 

Επιστολή σε Κομισιόν

Τα γεγονότα αυτά έχουν θορυβήσει την Αθήνα και θεωρούν κρίσιμα τα επόμενα βράδια, απόψε, το Σάββατο και την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει τη δική της απάντηση με επιστολή προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και τον αντιπρόεδρο ης Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Πρόκειται για μια επιστολή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συντάξει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και θα σταλεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Αν συνεχιστεί η πολύ επιθετική στάση της Τουρκίας στην προώθηση μεταναστών, αναλόγως θα διαμορφωθεί και το κείμενο της επιστολής αυτής. 

Αν και δεν εστάλη σήμερα, καθώς είναι η Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της Κομισιόν για να καταδείξουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. 
 

Πηγή: skai.gr