Μητσοτάκης: Αγωγός ειρήνης ο EastMed- Δεν απειλεί κανέναν

Ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Εϊναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο.

Ο κος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικης εταιρικης σχεσης Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία και οικοδομειται συστηματικα τα τελευταία χρόνια.

Η σχέση αυτή σύμφωνα με τον πρωθυπουργό διαμορφώνει έναν νέο ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο λειτουργώντας, όπως εξήγησε ως γέφυρα που θα οδηγεί τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος και θα εμπλουτίσει το ενεργειακό μείγμα ένωσης- ενέργειας με φυσικό αέριο, πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσα από μια νέα διέλευση.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, η συμφωνία για τον αγωγό έχει διάσταση οικονομική , αναπτυξιακή,  διπλωματική αλλά και γεωστρατηγική. 

Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου, έχει προφανείς θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του, εξήγησε, προσθέτοντας πως αποτελεί όμως και συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα, αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας των λαών και όχι ως αφορμή συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε,εκτός των άλλων, πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγή: skai.gr