Αθήνα σε Άγκυρα: Η ύβρις, επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του

Σκληρή απάντηση δίνει η Αθήνα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την προκλητική του ανακοίνωση που έκανε λόγο για «αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας» με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη γενοκτονία των Ποντίων. Μάλιστα, η Άγκυρα έφτασε να κάνει αναφορά σε ελληνικές αποζημιώσεις για τη… Μικρασιατική Εκστρατεία του 1922.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος  του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς «η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση».

Σύμφωνα με την Αθήνα, «η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

«Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων και ερευνών θα προχωρήσει κανονικά ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Πηγή: skai.gr