Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη για τις αυξημένες ροές από την Τουρκία

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και ’μυνας θα λάβει χώρα αύριο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των τουρκικών προειδοποιήσεων για νέο κύμα προσφύγων και της άφιξης 547 ανθρώπων στην Λέσβο χθες.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνει στις 11:00 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησαν σήμερα πως οι συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προκαλεί μετακινήσεις προσφύγων προς τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι χιλιάδες Σύροι έχουν αρχίσει να κινούνται προς την μεθόριο, προσθέτοντας ότι η ’γκυρα λαμβάνει μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η κίνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του μίλησε ανοιχτά για ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατομμύρια άμαχοι και εκτοπισμένοι.

Υπό την σκιά της άφιξης των περισσότερων από 500 προσφύγων και μεταναστών χθες στις ακτές της Λέσβου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε σήμερα τον τούρκο πρεσβευτή και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας.

Το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές δεν ανταποκρίθηκαν σε κανένα κάλεσμα την στιγμή που οι 13 λέμβοι όπου επέβαιναν οι αφιχθέντες προσέγγιζαν τα ελληνικά παράλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ’γκυρα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Οζούγκερτζιν επαναβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία με την ΕΕ, και σημείωσε ότι θα μεταφέρει τα παράπονα στην ’γκυρα.

Η συμφωνία του 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η γειτονική χώρα θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να εμποδίσει την δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών μετακίνησης προς την Ελλάδα.

Η Αθήνα έχει ενημερώσει και τις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr