ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ΝΔ: Επενδύσεις σε ακίνητα με Κυπριακό… άρωμα

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα των ακινήτων είναι σχεδόν έτοιμες και κυρίως αφορούν στο σύνολο του τομέα και όχι αποσπασματικά.

 
Με γεμάτο σημειωματάριο επέστρεψε από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας την ευκαιρία να ακούσει και να ενημερωθεί για το λεγόμενο “κυπριακό οικονομικό θαύμα” που οδήγησε το νησί σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% και ραγδαία, σε χρόνο dt, μείωση της ανεργίας, επέλεξε να αναφερθεί πλειστάκις στα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και κυρίως επενδύσεων. Κυριότερο απόφθεγμα; Ότιχωρίς επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων (σχέδια golden visas, μακράς διαμονής) η ανάπτυξη θα ασθμαίνει και θα είναι αναιμική, χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και την ανεργία. 

Golden visas με νέα ακίνητα  


Κατά την παρουσία του “επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας” - όπως δις τον χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του αδελφού του Κυπριακού Κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου - επιχειρήσαμε να αλιεύσουμε περισσότερες πληροφορίες για το πως ο ίδιος βλέπει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Συγκρινόμενη πάντα με το τι πέτυχε η Κύπρος το ίδιο ακριβώς διάστημα. Και είναι σαφές από τα όσα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε πολλά σημεία οικονομικής πολιτικής θα ακολουθήσει την Κυπριακή…πεπατημένη, με ναυαρχίδα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όχι για παραχώρηση υπηκοοτήτων αλλά για τις λεγόμενες χρυσές βίζες. 

Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για την προστιθέμενη αξία οριζοντίως στην οικονομία, των σχεδίων που ωθούν τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί θέσεις εργασίας, ο κύριος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να εμβολιάσει το πρόγραμμα του με τέτοιες πολιτικές που ναι μεν θα ωφελούν τους δυνητικούς επενδυτές τρίτων χωρών, αλλά την ίδια ώρα θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για την ίδια τη χώρα. 

Και αυτό θα γίνει δια της προώθησης των νέων οικοδομών που μέσω φορολογικών κινήτρων θα γεμίζουν από τη μία τα κρατικά ταμεία (βλ. ΦΠΑ), ενώ θα προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους του κατασκευαστικού τομέα, που στις πλείστες των περιπτώσεων επέλεξαν την “ξενιτιά” της Κύπου για τα προς το ζην…

Συνολικό σχέδιο 

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα των ακινήτων είναι σχεδόν έτοιμες και κυρίως αφορούν στο σύνολο του τομέα και όχι αποσπασματικά. Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Τύπου του Γραφείου του Προέδρου του κόμματος, το “γαλάζιο σχέδιο” για τον τομέα, έχει ως εξής: 

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

- Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων και να μειωθουν οι ανεργοι.

- Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

- Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

- Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.

- Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση νεοδμητης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)

Βλέπουν το πρόβλημα κατάματα 

Στρατηγικός στόχος της Ν.Δ, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, είναι να τονώσει τις επενδύσεις και το διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμη και μερική να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση  της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και τη διαμεσολάβηση, πρόσθεσαν. 

“Με τις προτάσεις μας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων, εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της  ανάκαμψης των επενδύσεων μέσα από την κατασκευή νέων ή και την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών.” σχολίασε σχετικά η εκπρόσωπος τύπου. 
 
Λάρισα: Στον δεύτερο γύρο η «μάχη» Καλογιάννη - Καραλαριώτου
Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Δήμο Λαρισαίων θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή, ο...
27.05.2019, 04:03
Γ. Σγουρός: Λάβαμε ποσοστό ελπίδας για το μέλλον της αυτοδιοίκησης
«Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα ώστε να αναδείξουμε το πραγματικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών», τονίζει...
27.05.2019, 02:52
Αγγίζει το 63% το ποσοστό Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Στο 62,43% διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, το ποσοστό του Απόστολου Τζιτζικώστα στο 30,03% των εκλογικών...
27.05.2019, 02:37
Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 9,42% από τον ΣΥΡΙΖΑ με καταμετρημένο το 40%
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 9,42%.από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των...
27.05.2019, 02:27
Κουτσούμπας: Με ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουνίου κάνουμε μεγάλη διαφορά
"Είναι θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια...
27.05.2019, 01:37
Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχασε. Έγιναν λάθη που βαρύνουν πρωτίστως εμένα
Στην παραδοχή της ήττας του Ποταμιού προχώρησε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.
27.05.2019, 00:49
Μώραλης: Οι πολίτες μας επιβράβευσαν
«Σήμερα ο Πειραϊκός λαός έδωσε απαντήσεις, έδωσε απαντήσεις σε όλους τους συκοφάντες και τους έστειλε στο...
27.05.2019, 00:36
Ξαναχτύπησε ο Πολάκης: Αλέξη ρίχτο!
Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Πολάκης σημειώνει ότι «το δίλημμα είναι...
27.05.2019, 00:36
ΝΔ για πρόωρες εκλογές: Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση
"Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος συντριπτικής ήττας αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές"
27.05.2019, 00:28
Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία των πρόωρων εθνικών εκλογών
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών θα μεταβεί στον Πρόεδρο της...
27.05.2019, 00:18

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.