Επίθεση φιλίας; Τσίπρας βλέπει Ερντογάν . Άγκυρα: Μάς υποσχέθηκαν τους 8

Βαρύνουσας σημασίας κρίνεται η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνοδού Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Στη σκιά και της κράτησης των ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη, ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιμένει στην τακτική της προσέγγισης του τούρκου προέδρου, παρά την σταθερή πολιτική διπλωματικής όξυνσης από πλευράς Άγκυρας.

«Η απόφαση για το άσυλο είναι πραγματικά περίεργη, διότι η ελληνική κυβέρνηση αρχικά ήθελε να μας τους δώσει… Αργότερα δέχθηκε πιέσεις από τη Δύση» επανέλαβε από πλευράς του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου για την τρίτη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε τούρκο αξιωματικό από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου.

«Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο και είχε δώσει το λόγο του να παραδώσει τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς. Ο Νίκος Κοτζιάς το είχε υποσχεθεί προσωπικά σε εμένα. Μού είπε "θα σας τους επιστρέψουμε, αυτοί είναι πραξικοπηματίες εμείς υποφέραμε από πραξικοπήματα" Παρόλο που ήταν αποφασισμένοι, η ελληνική δικαιοσύνη, που λένε ότι είναι ανεξάρτητη, δέχεται πιέσεις από τη Δύση για τους πραξικοπηματίες» υποστήριξε στο πρακτορείο Ανατολή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Eπιστολή - βόμβα της Άγκυρας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αποκάλυψαν στο μεταξύ Τα Νέα. Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, η τουρκική κυβέρνηση συνδέει ευθέως, επισήμως για πρώτη φορά, τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στη φυλακή της Αδριανούπολης. «Δώστε μας τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι δύο», είναι ουσιαστικά το νόημα της τουρκικής επιστολής. 

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης τούρκοι χάκερ, σε νέα τους επίθεση σε ελληνικό ιστότοπο, έριξαν τη σελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

Πηγή: skai.gr