Στη Βουλή ν/σ για μέτρα θεραπείας απαλλασσόμενων ποινής λόγω ψυχικής διαταραχής

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

Τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιβολής μέτρων θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι το δικαστήριο διατάσσει το κατάλληλο θεραπευτικό μέτρο για άτομο, που διέπραξε αξιόποινη πράξη, η οποία απειλείται με ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον 1 έτους αντί 6 μηνών κατά τα ισχύοντα, εφόσον υπάρχει κίνδυνος διάπραξης και άλλων ανάλογης βαρύτητας εγκλημάτων σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος, ενώ πλέον προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης του μέγιστου χρόνου διάρκειας του θεραπευτικού μέτρου ή η άρση του ή αντικατάστασή του με άλλο, με αίτηση του ίδιου του θεραπευόμενου κι όχι του εισαγγελέα όπως ισχύει σήμερα.

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο, ορίζοντας ότι η λύση του γάμου μπορεί να βεβαιώνεται στο εξής με τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης έναντι δικαστικής απόφασης που ισχύει σήμερα. Ορίζεται, δε, ότι ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων, η οποία συνάπτεται κατά την προβλεπόμενη διαδικασία και ρυθμίζει τα θέματα επιμέλειας τέκνων, ενώ τίθενται ειδικές ρυθμίσεις για τη λύση του θρησκευτικού γάμου.

Παράλληλα, αυστηροποιείται ο Ποινικός Κώδικας και θεσπίζονται ποινές φυλάκισης για όσους παραβιάζουν τις υποχρεώσεις περί διατροφής και επικοινωνίας με ανήλικα τέκνα, όπως αυτές προκύπτουν από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων κατά τη λύση του γάμου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνεται και ο αριθμός των θέσεων δικαστικών λειτουργών σε ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr