ΠΑΜΑΚ: Παγιωμένο το προβάδισμα της ΝΔ, μεγάλες μετακινήσεις στο κέντρο

Παγιωμένο σε διψήφια επίπεδα είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, η οποία ταυτόχρονα καταγράφει σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων στο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ αποσπά το 30,5%, δώδεκα μονάδες καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθεί με 18,5%.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,5%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ στην τέταρτη θέση πέφτει η Χρυσή Αυγή με 7%.

Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι δημοσκοπικά το ΚΚΕ, με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.




Το Ποτάμι «σπάει» προς τα δεξιά και τα αριστερά

Η έρευνα αποτυπώνει σημαντικές μετατοπίσεις ψηφοφόρων στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, με το Ποτάμι να πέφτει στο αναιμικό 0,5%, καθώς οι ψηφοφόροι του κινούνται πρωτίστως προς τη ΝΔ και δευτερευόντως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του Ποταμιού υπολογίζεται ότι μετακινούνται προς τη ΝΔ, ενώ περισσότεροι από δύο στους δέκα φεύγουν για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Διαρροές πάντως υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συσπείρωση μόλις 21,5% και πάνω από το ένα-πέμπτο των ψηφοφόρων του φαίνεται να «φεύγει» προς το λευκό, την αποχή ή την άκυρη ψήφο.




Μεγάλη δυσαρέσκεια αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια των πολιτών με το κυβερνητικό έργο και την ευρεία απαισιοδοξία για το μέλλον, με την πλειοψηφία ωστόσο να τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο έως το τέλος της θητείας της, ενώ πάνω από το 90% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Ωστόσο, το 53,8% δηλώνει αντίθετο σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετία.

Δεν πείθει το μέρισμα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ακόμα ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται στη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση, καθώς το 85% το αποδίδει στην υπερφορολόγηση, ενώ μόλις το 5,5% κι όχι σε υπεραπόδοση της οικονομίας.

Μάλιστα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες είπαν ότι το μέρισμα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για οριζόντια μείωση της φορολογίας, ενώ μόλις το 22,5% προκρίνει τη διοχέτευση των χρημάτων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr