Κλείσιμο

Έντονες αντιδράσεις και κυβερνητικές διαρροές για την άδεια Κουφοντίνα

Έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων της «17 Νοέμβρη» προκαλεί και σήμερα η απόφαση χορήγησης διήμερης άδειας στον αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση για την χορήγηση της άδειας, διέρρευσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πηγές, που δεν κατονομάζονται, επισημαίνουν ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού με τη σύμφωνη γνώμη και του αντιεισαγγελέα Εφετών, που ήταν αρνητικός σε προηγούμενα αιτήματα του Κουφοντίνα, και για αυτό το λόγο ο κρατούμενος δεν έχει πάρει καμία άλλη άδεια.

Υπέρ της άδειας στον Κουφοντίνα τάχθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται για νόμιμη απόφαση.

«Μιλάμε για τον μεγαλύτερο κατά συρροή δολοφόνο μεταπολιτευτικά, ο οποίος μάλιστα δεν έχει μετανοήσει για τίποτε» και αντίθετα εκδίδει βιβλία από τη φυλακή, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη του Παύλου Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από τη 17Ν το 1989.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι μολονότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη υπάρχει μία «περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανοχής». Τόνισε ότι δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι θήτες αλλά και τα θύματα, όπως η ίδια, η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν και ο γιός του Νικόλαου Μομφεράτου.

Αντίθετος στην χορήγηση αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

«Δεν έχει δείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας», είπε ο κ. Σταθόπουλος, και επιπλέον ο νόμος προβλέπει ότι χορήγηση άδειας πρέπει να συνδέεται και με το συμφέρον της κοινωνίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση «η ολότητα της κοινωνίας είναι αντίθετη» σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Ο συμβολισμός είναι βαρύς. Θα ήθελα να δω το σκεπτικό στο οποίο μετέχει και εισαγγελέας είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης.

«Η έξοδος με διήμερη άδεια του ηγετικού στελέχους της ‘17 Νοέμβρη’ είναι προσβολή κατά της δημοκρατίας, της δημοκρατίας που ο ίδιος προσπάθησε να καταλύσει με αίμα», είπε.

«Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Πηγή: skai.gr