Σπίρτζης: Ουρές υπήρχαν και στο παρελθόν...

Στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι σαφές πως οι ουρές είναι γεγονός και οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν αλλά το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί μετά από μία δεκαετία σχεδιασμών.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την Αρχή Προσωπικών Δεδομέων ο υπουργός σημείωσε: «Ο ΟΑΣΑ κατέθεσε τον φάκελο τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η γνωμοδότηση βγήκε μόλις πρόσφατα. Ο ΟΑΣΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει την γνωμοδότηση της αρχής και εν ολίγοις από τη στιγμή που η Αρχή δεν επέτρεψε στον ΟΑΣΑ να αποστέλλεται ταχυδρομικά η κάρτα η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη. Η Αρχή προσωπικών δεδομένων έχει να χειριστεί και άλλα πράγματα στα οποία δεν έχει κρατήσει την ίδια στάση. Αν μία αρχή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τότε υπάρχει πρόβλημα. Η ταλαιπωρία και οι ημέρες των ουρών έχουν τελειώσει έχουν εκδοθεί 180.000 κάρτες και η κατάσταση έχει ήδη ομαλοποιηθεί. Ουρές υπήρχαν και πριν το ηλεκτρονικό εισιτήριο τις πέντε πρώτες ημέρες κάθε μήνα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους εργαζομένους ο κ. Σπίρτζης είπε: «Νομίζω πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα κάνει τη δουλειά της όπως ορίζει το καταστατικό του ΟΑΣΑ και ο νόμος. Αναμένουμε και νέες δολιοφθορές αλλά και προσπάθειες να μην εφαρμοστεί το μέτρο ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σήμερα 4 μηχανήματα δεν πρόλαβαν να λειτουργήσουν και υπήρξε δολιοφθορά στο τραμ. Υπήρχε κύκλωμα στις συγκοινωνίες αλλά και κύκλωμα πλαστών εισιτηρίων. Γιατί υπήρχαν όλα αυτά τα κυκλώματα;»

Για τις ουρές και την τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών ο Χρήστος Σπίτζης υπογράμμισε: «Η λαθρεπιβίβαση δεν είναι τόση όση αναφέρεται. Αυτό που είναι σε τεράστιο ποσοστό είναι τα πλαστά εισιτήρια και κάρτες. Είναι πολύ μεγαλύτερη η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι πολίτες από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι σήμερα. Ελπίζω επιτέλους να υπάρχει μία ορθή ενημέρωση στους πολίτες ώστε να μην σπεύδουν μαζικά να βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα. Προσωποποιημένη κάρτα βγάζουν μόνο ειδικές ομάδες και όσοι επιθυμούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Υπάρχει και απρόσωπη κάρτα για την οποία κανείς δεν στέκεται στην ουρά. Ουρές επίσης είχαμε και πριν με τις ανανεώσεις των συμβατικών καρτών.

Αναφορικά με τα ΑΜΕΑ και τις ειδικές κατηγορίες πολιτών δεν αλλάζει το παραμικρό αντίθετα τα μέτρα θα διευρυνθούν. Για το μειωμένο εισιτήριο υπάρχει η δυνατότητα να μην βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα, πρέπει απλά να επιδείξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εκδώσουν μειωμένο εισιτήριο. Οι κάρτες θα είναι δυνατό να «φορτωθούν» και διαδικτυακά αλλά και μέσα από σημεία πώλησης όπως τα περίπτερα».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως εντός του 2018 θα υπάρξει προσπάθεια διασύνδεσης των νέων καρτών και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και με μουσεία.

Πηγή: skai.gr