Κλείσιμο

Σόιμπλε: Η αντιπολίτευση να δεσμεύεται μελλοντικά για τα τωρινά μέτρα

Θέμα δέσμευσης της αντιπολίτευσης για αποφάσεις που αφορούν μέτρα τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν αργότερα, θέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, την Τρίτη στις Βρυξέλλες όπως αναφέρει η Καθημερινή.

«Σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα, επέμεναν οι θεσμοί να υπογράφονται μελλοντικά μέτρα και από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη διενέργεια εκλογών. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στα περί αιτήματος του ΔΝΤ για ανάλογες δεσμεύσεις.

«Το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το 2020. Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη. Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα ανάλογων δεσμεύσεων είχε τεθεί και την περίοδο 2011 – 2012, όταν επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μέσω δύο επιστολών του, διαβεβαίωνε ότι το κόμμα του θα τηρούσε, από όποια πλευρά κι αν βρισκόταν, τα συμφωνηθέντα.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την Ελλάδα»

«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση», είχε τονίσει νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.
Είχε αποκλείσει δε το ενδεχόμενο εκταμίευσης χρημάτων προς την Αθήνα χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ, όσον αφορά το θέμα του χρέους, υποστήριξε ότι «ακόμη και οι εταίροι στην Ουάσιγκτον έχουν πλέον καταλάβει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αδύνατη υπό την νομοθεσία της Ε.Ε.»

Πηγή: skai.gr