ΠΟΛΙΤΙΚΗ


NΔ: Έχει απορροφηθεί μόλις 2% των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες

Αιχμές για έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού με «θύματα» τους πρόσφυγες και συνέπεια τη δυσφήμιση της χώρας διεθνώς.

 
Συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τις διαδικασίες διάθεσής τους, ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας.

Με ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, εξαπολύει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για έλλειμμα στρατηγικής αφενός μεν στη διαχείριση του προσφυγικού, αφετέρου δε στην απορρόφηση κι αποτελεσματική αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων, με συνέπεια όπως σημειώνει την υπονόμευση της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας, τη διαβίωση των προσφύγων σε παγωμένες σκηνές και τη δυσφήμιση της χώρας διεθνώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τα 509 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) για την περίοδο 2014-2020, μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί ποσοστό μόλις 2% που αντιστοιχεί σε 5,89 εκατομμύρια, ενώ οι εισροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται ανεξέλεγκτες.

Κατόπιν αυτών ο κ. Δένδιας καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ξεκάθαρα:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση των πόρων από το AMIF, το ISF και τη DG Home της Ε.Ε

- Με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν μέχρι τώρα διατεθεί οι απορροφηθέντες ευρωπαϊκοί πόροι (105 εκ. € από τη DG Home της Ε.Ε., 53,6 εκ. € από το ISF και 5,89 εκ. € από το AMIF)

- Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς ιδίως μέσω της DG Echo της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, φρικτή χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα στο προσφυγικό ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για 1.000 ανθρώπους σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα

«Δεν μιλάμε για τετράστερες δομές. Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά», δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:α)κ. Υπουργό Εσωτερικών
β)κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
γ)κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Διαχείριση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και απορρόφηση πόρων

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο το έλλειμμα στρατηγικής και διαχείρισης της Κυβέρνησης σε σχέση με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση:

Οι εικόνες με τις παγωμένες σκηνές στα camps των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δυσφημούν τη χώρα διεθνώς και θέτουν υπό αμφισβήτηση το στοιχειώδη ανθρωπισμό της, οι εισροές συνεχίζονται ανεξέλεγκτες – 1.075 από 1 έως 27 Δεκεμβρίου – με την πλειοψηφία των εισερχομένων να προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Αφρική κατά τη βούληση της Τουρκίας, ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 63.000 υπονομεύοντας τη συμφωνία της 18.03.2016 μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας, η Γερμανία προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την επιστροφή στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων που εισήλθαν στην Ε.Ε. δι’ αυτής το 2015, ενώ η Κυβέρνηση αδυνατεί να απορροφήσει και να διαχειρισθεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους:

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 509 εκ. € που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υποδοχή και φιλοξενία αιτούντων ασύλου, οι επιστροφές κλπ. έχει μέχρι σήμερα απορροφηθεί ποσοστό 2% ήτοι 5,89 εκ. €.

Κατόπιν τούτων,
ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί

α) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση των πόρων από το AMIF, το ISF και τη DG Home της Ε.Ε.

β) Με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν μέχρι τώρα διατεθεί οι απορροφηθέντες ευρωπαϊκοί πόροι (105 εκ. € από τη DG Home της Ε.Ε., 53,6 εκ. € από το ISF και 5,89 εκ. € από το AMIF).

γ) Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς ιδίως μέσω της DG Echo της Ε.Ε.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας 
Στη βάση των Καναντέρ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες
Τις θερμές του ευχαριστίες και τον θαυμασμό του προς τους πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής...
19.08.2019, 17:17
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για την Σαμοθράκη
Μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο λιμάνι του νησιού αλλά και την ακτοπλοϊκή...
19.08.2019, 15:57
Παυλόπουλος: Διασφάλιση δημόσιας τάξης και σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τη σημασία διασφάλισης της δημόσιας τάξης στον τόπο μας, και δη στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε ο...
19.08.2019, 14:38
Σαντορινιός: Ακατάλληλο το πλοίο που έστειλε η κυβέρνηση στη Σαμοθράκη
Ο κος Σαντορινιός υπογράμμισε πως η Σαμοθράκη είναι το μόνο νησί που εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο.
19.08.2019, 13:18
Συνάντηση Κεραμέως με Κυμπουρόπουλο για ΑμέΑ και εκπαίδευση
Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, είχε σήμερα η Υπουργός Παιδείας...
19.08.2019, 13:07
Μακρόν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης...
19.08.2019, 12:24
Οριστική λύση για Σαμοθράκη ως κεντρικό θέμα της σύσκεψης στο Μαξίμου
Δύο συσκέψεις προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης θα...
19.08.2019, 11:30
Τσιρώνης: Καλύτερα ένα αδίκημα πλημμέλημα με άμεση φυλάκιση παρά κακούργημα
«Θα προτιμούσα ένα αδίκημα να είναι βαρύ πλημμέλημα που να τρως την καμπάνα σε 1 με 1,5 χρόνο από τη στιγμή...
19.08.2019, 09:53
Ευρωπαϊκή «επιχείρηση πειθούς» από Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών...
19.08.2019, 07:34
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.