ΠΟΛΙΤΙΚΗ


NΔ: Έχει απορροφηθεί μόλις 2% των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες

Αιχμές για έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού με «θύματα» τους πρόσφυγες και συνέπεια τη δυσφήμιση της χώρας διεθνώς.

 
Συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τις διαδικασίες διάθεσής τους, ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας.

Με ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, εξαπολύει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για έλλειμμα στρατηγικής αφενός μεν στη διαχείριση του προσφυγικού, αφετέρου δε στην απορρόφηση κι αποτελεσματική αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων, με συνέπεια όπως σημειώνει την υπονόμευση της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας, τη διαβίωση των προσφύγων σε παγωμένες σκηνές και τη δυσφήμιση της χώρας διεθνώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τα 509 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) για την περίοδο 2014-2020, μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί ποσοστό μόλις 2% που αντιστοιχεί σε 5,89 εκατομμύρια, ενώ οι εισροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται ανεξέλεγκτες.

Κατόπιν αυτών ο κ. Δένδιας καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ξεκάθαρα:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση των πόρων από το AMIF, το ISF και τη DG Home της Ε.Ε

- Με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν μέχρι τώρα διατεθεί οι απορροφηθέντες ευρωπαϊκοί πόροι (105 εκ. € από τη DG Home της Ε.Ε., 53,6 εκ. € από το ISF και 5,89 εκ. € από το AMIF)

- Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς ιδίως μέσω της DG Echo της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, φρικτή χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα στο προσφυγικό ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για 1.000 ανθρώπους σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα

«Δεν μιλάμε για τετράστερες δομές. Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά», δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:α)κ. Υπουργό Εσωτερικών
β)κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
γ)κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Διαχείριση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και απορρόφηση πόρων

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο το έλλειμμα στρατηγικής και διαχείρισης της Κυβέρνησης σε σχέση με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση:

Οι εικόνες με τις παγωμένες σκηνές στα camps των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δυσφημούν τη χώρα διεθνώς και θέτουν υπό αμφισβήτηση το στοιχειώδη ανθρωπισμό της, οι εισροές συνεχίζονται ανεξέλεγκτες – 1.075 από 1 έως 27 Δεκεμβρίου – με την πλειοψηφία των εισερχομένων να προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Αφρική κατά τη βούληση της Τουρκίας, ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 63.000 υπονομεύοντας τη συμφωνία της 18.03.2016 μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας, η Γερμανία προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την επιστροφή στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων που εισήλθαν στην Ε.Ε. δι’ αυτής το 2015, ενώ η Κυβέρνηση αδυνατεί να απορροφήσει και να διαχειρισθεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους:

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 509 εκ. € που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υποδοχή και φιλοξενία αιτούντων ασύλου, οι επιστροφές κλπ. έχει μέχρι σήμερα απορροφηθεί ποσοστό 2% ήτοι 5,89 εκ. €.

Κατόπιν τούτων,
ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί

α) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση των πόρων από το AMIF, το ISF και τη DG Home της Ε.Ε.

β) Με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν μέχρι τώρα διατεθεί οι απορροφηθέντες ευρωπαϊκοί πόροι (105 εκ. € από τη DG Home της Ε.Ε., 53,6 εκ. € από το ISF και 5,89 εκ. € από το AMIF).

γ) Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς ιδίως μέσω της DG Echo της Ε.Ε.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας 
Σε ντιμπέιτ καλεί τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας: Σας καλώ να τηρήσετε το λόγο σας
«Όποτε θέλετε, όπου θέλετε» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ Τσίπρας.
25.06.2019, 15:02
Μητσοτάκης: Ξανά εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
Ο κ Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα δεσμεύτηκε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα ισχύσει από την 1η...
25.06.2019, 10:00
Μ. Σχοινάς: Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί
Ο κ Σχοινάς υπογράμμισε ότι αποτελεί «ελπιδοφόρο, θετικό, πολιτικό μήνυμα για το μέλλον» η επικράτηση στις...
25.06.2019, 08:20
Ευ. Βενιζέλος: Η νέα Βουλή να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών του κράτους
«Η Δικαιοσύνη είναι το κύριο θύμα των προηγούμενων 4,5 ετών», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
25.06.2019, 01:27
Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα επιτρέψει να μπει η χώρα σε περιπέτειες
«Προσχηματικοί» είναι λόγοι του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στη ματαίωση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε...
24.06.2019, 22:13
Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη
Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης...
24.06.2019, 21:24
Δημοσκόπηση- Εκλογές 2019: Προβάδισμα 10,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 9,7 μονάδων στη δημοτικότητα των πολιτικών...
24.06.2019, 20:40
Μητσοτάκης: Θέλω ισχυρή εντολή - Όχι νέα μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Πρόεδρος ΝΔ: Εκτιμώ ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός.
24.06.2019, 19:46
ΚΚΕ: Καπρίτσια και τακτικισμοί Τσίπρα για το ντιμπέιτ
«Το ντιμπέιτ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας είχε παραμείνει στην αρχική συμφωνία των...
24.06.2019, 19:33
Εκλογές 2019: Υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας ο Σπύρος Μπιμπίλας (φωτό)
O Σπύρος Μπιμπίλας είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή την υποψηφιότητά του
24.06.2019, 16:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »