Διαφωνία των ΑΝ.ΕΛ με την απαγόρευση πληρωμής λογαριασμών σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Τη ρητή διαφωνία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα, η οποία καταργεί τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ και άλλων σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος, Δημήτρης Καμμένος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Αναλύοντας το σκεπτικό του κόμματος, υπογράμμισε ότι θεωρεί ουσιαστικά παράλογο να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν λογαριασμούς στα περίπτερα και όχι σε κάποιο πρακτορείο.

Επισήμανε ταυτόχρονα την ένσταση του κόμματος με το σκεπτικό που αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση περί απαγόρευσης είσπραξης από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έναντι τρίτου, επειδή «οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων αποτελούν τομείς υψηλού κινδύνου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή».

Η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου αφορά στην παράγραφο 4 του άρθρου 71, που αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Απαγορεύεται σε οντότητες του ν. 4308/2014 που ασκούν δραστηριότητες στους τομείς των τυχερών παιγνίων και του στοιχηματισμού όπως οι τομείς αυτοί ορίζονται στο άρθρο 25 του Κεφαλαίου Η’ του Δ’ Μέρους του ν. 4002/2011, καθώς και στους τομείς διάθεσης και εμπορίας όπλων, να παρέχουν υπηρεσίες Αντιπροσώπου Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 και ν. 4021/2011».

Να σημειωθεί πάντως ότι η αντίθεση των ΑΝΕΛ δεν αναμένεται να επηρεάσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, καθώς για να το καταψηφίσουν θα έπρεπε να καταψηφίσουν ολόκληρο το άρθρο 71 που εμπεριέχει άλλες σημαντικές διατάξεις. Στόχος της διατύπωσης της ένστασης ήταν αφενός μεν η άσκηση πιέσεων για την απόσυρσή της συγκεκριμένης παραγράφου ή την αναδιατύπωση της αιτιολογικής αφετέρου δε να καταγραφεί.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά