Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Έχουμε τον τρόπο να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30%

Η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το λάθος [...] το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου στον προϋπολογισμό.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για την ώρα σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, η μείωση που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ αναλογεί σε σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 με 800 εκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας όμως ότι όταν μιλά για εξοικονόμηση πόρων εστιάζει στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρά σε τυφλές περικοπές.

Εξοικονόμηση «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία», είπε.

«Όχι» απολύσεις στο Δημόσιο

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι στα σχέδιά του για τη μείωση του κόστους δεν περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κατάργηση της μονιμοποίησης συμβασιούχων.

Παράλληλα, πρότεινε σύστημα αξιολόγησης που θα προβλέπει ότι ο κάθε νέος δημόσιος υπάλληλος θα προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου για δύο χρόνια και εάν στο διάστημα αυτό δεν πείσει για τα προσόντα του δεν θα του επιτρέπεται να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του.

Τέλος, σημείωσε πως το ζήτημα της μονιμότητας των εργαζόμενων του Δημοσίου δεν είναι αυτό που προέχει στη σκέψη του, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει αξιολόγηση για όλους με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο διαγωνισμός-παρωδία

Ερωτηθείς για τον διαγωνισμό-παρωδία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ο κ. επανέλαβε την πεποίθηση της ΝΔ ότι ο επίμαχος νόμος θα καταργηθεί ως αντισυνταγματικός και όλες οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές εναντίον του εργολάβου Καλογρίτσα, που αναλαμβάνει δημόσια έργα ως κουμπάρος υπουργού και ταυτόχρονα γίνεται καναλάρχης.

«Ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος. Είναι κουμπάρος του υπουργού Υποδομών από τον οποίο παίρνει έργα και για τον ίδιο άνθρωπο ο υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης έχει αφήσει υπονοούμενα ότι διακινεί μαύρα λεφτά [...] Εν πάση περιπτώσει, πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζητά να κληθούν οι τέσσερις διεκδικητές που έλαβαν άδεια στη δημοπρασία ώστε να τεκμηριώσουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων τους.

«Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος», είπε.

Προσωπική ευθύνη Τσίπρα στην αξιολόγηση

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» ακόμα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε προσωπικά ευθύνες τον πρωθυπουργό.

«Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισεκ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει να παραιτηθεί», είπε ο επικεφαλής της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος για την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές, καθώς – όπως είπε – το κόστος παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγαλύτερο από το κόστος αποχώρησής τους.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει μία διεκδικητική διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στους εταίρους, αποφεύγοντας όμως τον «τσαμπουκά» και τις ακρότητες της εποχής Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Όπως είπε, οι εταίροι οφείλουν στη χώρα μας να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι στόχος του είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% από το 2018.

Δεσμεύτηκε δε ότι οι πόροι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου θα διατεθεί για μείωση φόρων και για στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

«Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα 2% που πάλι είναι πλεονάσματα, δεν μιλάμε τώρα για μια καμιά φοβερή σπατάλη, αντί για 3,5% αυτό μας απελευθερώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Εγώ αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα αξιοποιήσω στη συγκριτική τους πλειοψηφία για να μειώσω φόρους και σε ένα μικρό κομμάτι για να στηρίξω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δήλωσε.
Πηγή: skai.gr