Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου.

Μιλώντας στην ενημέρωση Τύπου, η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.

Αποκάλυψε ότι έχει σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστούν οι υπόνοιες για τα στοιχεία, ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Είπε μάλιστα ότι παρερμηνείες για τα στατιστικά που σχετίζονται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Απάντηση Τσακαλώτου

Όπως δήλωσε ο κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Εντούτοις, σημειώνει, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση, τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της, προσέθεσε η κ. Γεροβασίλη.

Βολές από ΠΑΣΟΚ και στρατόπεδο Παπανδρέου

Σε ανακοίνωση του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας».

«Μεθοδεύσεις οι οποίες για μια ακόμη φορά δυστυχώς βρήκαν 'ευήκοα ώτα' με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αναπομπή της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου», προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Πηγή: skai.gr