Χάος στη Βουλή για την τροπολογία για τα τελωνειακά χρέη

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στη Βουλή με αφορμή τροπολογία που κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης αφού κατατέθηκε στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τροπολογία προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα ρύθμισης παλαιότερων τελωνειακών οφειλών που είχαν επιβληθεί από 1/6/2015 έως 31/8/2015, έπειτα από δηλώσεις για προϊόντα που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και όπως υποστήριζε η αιτιολογική έκθεση δεν είχαν εξοφληθεί λόγω της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η προτεινόμενη ρύθμιση όριζε ότι οι επίμαχες οφειλές μπορούσαν να ρυθμιστούν σε δύο έως 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός 10 ημερών από την ισχύ του νόμου. Παράλληλα, ήρε ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» από τη στιγμή που εξοφλούνταν το 3% της αρχικής οφειλής.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απαίτησε να αποσυρθεί η τροπολογία την οποία χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ύποπτη, κατηγορώντας ευθέως τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβέρνηση ότι επιχειρούν να «ξεπλύνουν» χρέη συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Η ένταση που επικράτησε στα βουλευτικά έδρανα οδήγησε τον κ. Σκουρλέτη στο να αποσύρει την τροπολογία.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στηλίτευσαν το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε όχι μόνο εκπρόθεσμα αλλά λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας καθώς και ότι δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, προκειμένου να είναι ξεκάθαρα τα οφέλη και οι ζημίες για το ελληνικό δημόσιο.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά