Χουλιαράκης: «Όχι» σε μείωση φόρων - «Στόχος μας η εθνική κυριαρχία»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, ομολόγησε ότι η χώρα έχει απολέσει την εθνική κυριαρχία της λόγω της οικονομικής επιτροπείας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρων, υποστηρίζοντας ότι: «τα οφέλη της ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το 2018 η ΝΔ θα τα κάνει φοροαπαλλαγές, εμείς θα τα βάλουμε στην επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους για να βγει η κοινωνία όρθια».

Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας της οικονομίας με «κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

«Παραμένει στόχος μας ο απεγκλωβισμός της ελληνικής οικονομίας από την επιτροπεία το συντομότερο δυνατό και εν τέλει η εθνική κυριαρχία. Προϋπόθεση για τον ελεύθερο δανεισμό από τις αγορές είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού χρέους και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Και οι δύο προϋποθέσεις συνεπάγονται μικρά και ρεαλιστικά πλεονάσματα για το 2016 και τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Βαδίζοντας στην επίσημη κυβερνητική γραμμή, όπως την παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, και ο Γιώργος Χουλιαράκης ισχυρίστηκε ότι με το πολυνομοσχέδιο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα πληρώσει μικρότερους φόρους από πριν.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο απ’ ό,τι σήμερα. Η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού δεν θα πληρώνει φόρο σε αντίθεση με ότι ισχύει σήμερα και η μεγάλη πλειοψηφία – και τα μεσαία στρώματα εννοώ - θα πληρώνει ελάχιστα ή λιγότερο απ’ ότι πλήρωνε μέχρι τώρα», ανέφερε. Κι επιχειρώντας κι εκείνος όπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να κάνει το μαύρο – άσπρο, πρόσθεσε: «το φορολογικό νομοσχέδιο έχει καλύτερη δημοσιονομική απόδοση, κοινωνική δικαιοσύνη κι αποτελεσματικότητα, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή».

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη σκληρή κριτική που ασκεί στα προωθούμενα μέτρα, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι βάσει των πλεονασμάτων στα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ από το 2014 θα έπρεπε να πάρει μέτρα ύφους 4 δις ευρώ μόνο για το 2015, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει τώρα μέτρα 5,4 δις ευρώ σε βάθος τριετίας.



Φόροι, φόροι, φόροι


Σημειώνεται ότι σε έγγραφο της Κομισιόν, που δημοσιοποιεί το Bloomberg, το τρίτο μέρος της συμφωνίας της αξιολόγησης που θα νομοθετηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες περιλαμβάνει νέους έμμεσους φόρους.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα και η κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.

Επίσης, προβλέπονται, πέραν της αύξησης του Ειδικού Φόρου στην βενζίνη, αυξήσεις και στο πετρέλαιο ντίζελ για μεταφορές, στο φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιπλέον αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό, καθιερώνεται νέος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τον καφέ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ εισάγεται ένας νέος φόρος πληρότητας στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των 2 αστέρων ή κλειδιών.

Επιβάλλεται εισφορά 5% για τους συνδρομητές διαδικτύου και 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Παράλληλα, προβλέπεται η άμεση απελευθέρωση πώλησης σε ιδιωτικά funds όλων των εξυπηρετούμενων και μη δανείων. Μόνη προσωρινή εξαίρεση, έως την 1η Ιανουαρίου του 2018, η πρώτη κατοικία με αντικειμενική άξια έως 140 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά