Μαξίμου: Αγωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Στο βάθος πολιτική διαπραγμάτευση

Αγωνία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τα δύο κείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι (του ΔΝΤ και της Κομισιόν), ενώ στο βάθος διαφαίνεται (εκ νέου) και το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, με ενεργοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού και επικοινωνία του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι πολύ κοντά σε δημοσιονομικά και φορολογικό, αλλά «κρατούν μικρό καλάθι». Μεγαλύτερη απόσταση υπάρχει στις περικοπές στις επικουρικές, όπως καταγράφηκε και στη σύσκεψη το απόγευμα στο Μαξίμου πριν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση έως τις 22 Απριλίου... Δεν θα κάνουμε πίσω, αλλά στόχος είναι να κλείσουμε... Έπρεπε να είχαμε κλείσει χθες, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και τακτική, καμία στρατηγική καθυστερήσεων» αναφέρουν ακόμη «δείχνοντας» το ΔΝΤ.

«Έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια υποχώρησής μας για τις επικουρικές» δήλωσε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς. 

Σημειώνεται ότι για να συνταχθεί ένα «προσύμφωνο» πριν το ελληνικό Πάσχα, δηλαδή ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση χρημάτων έως τον Ιούνιο, υπάρχουν τα κείμενα του Ταμείου και της Επιτροπής, με σχεδόν ταυτόσημα μέτρα, αλλά διαφοροποίηση όσον αφορά την απόδοσή τους το 2018.

Μιλώντας πάντως στο Ευρωκοινοβούλιο τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κατέστησαν σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα προστριβών με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο το Ταμείο είναι απαραίτητο να συμμετάσχει, όπως εκ νέου επισήμαναν.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κωλυσιεργεί συνεχώς και να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους» προειδοποιεί την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

H αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται προειδοποιεί από πλευράς του ο ΣΕΒ. 

Πάντως, την ώρα που 
δανειστές και κυβέρνηση επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τα κόκκινα δάνεια, το υπουργείο Οικονομίας με τροπολογία δίνει νέα παράταση ενός μήνα στην προστασία τους από την πώλησή τους σε ξένα funds.
Πηγή: skai.gr