Φωτίου: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό με αδιανόητη επάρκεια

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επάρκεια που δεν μπορείτε να διανοηθείτε το προσφυγικό», δήλωσε σήμερα η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, επικρίνοντας ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι «έχει ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους» στο ζήτημα του προσφυγικού που «το μόνο που μένει είναι να μας στείλουν στο Γουδί για κρέμασμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «σας το λέω μετά λόγου γνώσεως».

«Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα είναι αρραγείς» διαβεβαίωσε η κα Φωτίου, μιλώντας στο Mega, σχολιάζοντας τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό αλλά και τον τρόπο με τον οποίον έχει γίνει η διαχείριση του ζητήματος  μέχρι σήμερα.

«Σεβόμαστε όλες τις προσωπικές ιδιατερότητες και την ευαισθησία τόσο της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κας Χριστοδουλοπούλου όσο και της κας Κατριβάνου, αλλά είναι αυτό, κάποιες ιδιατερότητες», «μην ανησυχείτε δεν κινδύνευσε η κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
σχετικά με τα έργα που αφορούν στο προσφυγικό, με ορισμένες μάλιστα εξ αυτών να "δείχνουν" τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, η κα Φωτίου σε υψηλό τόνο απήντησε ότι «είναι ντροπή και μόνο να υπονοείται κάτι τέτοιο» όταν «ο υπουργός κ. Βίτσας έχει καταθέσει στη Βουλή φάκελο με αναλυτικά στοιχεία για το πώς έγιναν μέχρι σήμερα οι αναθέσεις σίτισης και όλων των έργων για το προσφυγικό».

Για το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Θ. Φωτίου επισήμανε ότι δεν στοχεύει αυτό καθ ‘ αυτό στην επίλυση της κρίσης αλλά στη διευθέτηση ορισμένων αναγκαίων θεμάτων.

«Ή δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα κονδύλια βάσει της κείμενης νομοθεσίας ή αναθεωρείται ο νόμος για να προχωρήσουν τα έργα», προσέθεσε.

Η ίδια θα επισκεφθεί την Ειδομένη για να έχει εικόνα «ιδίοις όμμασι», αλλά επ’ ευκαιρίας, όπως είπε, του κύριου σκοπού της επίσκεψης της στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου, δηλαδή, να επιθεωρήσει τις νέες δομές των κέντρων κοινωνικής προστασίας που θα στεγάσουν ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες – μετανάστες.

Σημείωσε ότι από Δευτέρα 4 Απριλίου, οπότε και αρχίζουν οι επαναπροωθήσεις από Ελλάδα προς Τουρκία, 30 ασυνόδευτα ανήλικα θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε κέντρο στον Αγ. Παντελεήμονα - όπου οι δομές δημιουργήθηκαν μέσα σε 2 εβδομάδες, όπως τόνισε η υπουργός- ενώ άλλα 280 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι θα τακτοποιηθούν εντός των επομένων ημερών. 

Υπογράμμισε περαιτέρω ότι πρόκειται για «πιστοποιημένες κρατικές δομές και όχι ΜΚΟ», που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο όρος "ασυνόδευτα ανήλικα" καλύπτεται από διεθνείς συμβάσεις καθώς και στο ότι η σχετική διαδικασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για ορισμό συνοδού.

Στον όρο αυτό, εν προκειμένω, εμπίπτουν, εξήγησε η αν. υπουργός, «έφηβοι, νέοι από 14 – 18 ετών, αγόρια στο συντριπτικό ποσοστό τους και όχι μωρά όπως νομίζουν πολλοί». 

Μάλιστα επικαλέστηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ούτε ένας ασυνόδευτος ανήλικος. Δεν έδωσε πάντως η κα Φωτίου στοιχεία για τον Πειραιά ενώ επιφυλάχθηκε για την Ειδομένη.

Πηγή: skai.gr