Διάψευση διαρροών για «τρόικα εσωτερικού» ζητά η Γεννηματά μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Σε μίνιμουμ συναίνεσης για το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, αλλά με παράλληλη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για τους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, κατέληξε η χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία των περισσότερων κομμάτων σε κοινή εθνική γραμμή όσον αφορά τις απαιτήσεις της Αθήνας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι έγινε δεκτή η άποψή της να δοθεί και πάλι βάρος στα κλειστά κέντρα κράτησης.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά προκάλεσαν σήμερα Σάββατο διαρροές που φαίνεται ότι έγιναν χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά το κλίμα που συνάντησε στο Συμβούλιο των Αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ελπίζω να διαψευστούν σήμερα από το Μάξιμου οι διαρροές που έγιναν [...] περί τρόικας εσωτερικού», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαφορετικά, προσέθεσε η κ. Γεννηματά, ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για συναίνεση στο προσφυγικό και για εθνική γραμμή.

Η κ. Γεννηματά επιβεβαίωσε στο MEGA ότι ζήτησε να μπει αστερίσκος στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι η εθνική γραμμή που συμφωνήθηκε χρειάζεται να υλοποιηθεί από μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, καθότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβεντης.

Μεταξύ άλλων, η κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό, κατ' ουσίαν υπαρξιακό, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της αλλά και η Ε.Ε. οφείλει να επιβάλλει σ' όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ελλάδα ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προ-αναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Τονιζεται επιπλέον ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί την ενίσχυσή της και την μετεξέλιξή της σ' Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της.

Παράλληλα, συνεργάζεται με τις συμπεφωνημένες αποστολές του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Πηγή: skai.gr