Καμμένος: Έτοιμα τα τέσσερα Hotspots, σε πέντε μέρες θα λειτουργεί στην Κω

Σε «πέντε μέρες» θα τεθεί σε λειτουργία το κέντρο καταγραφής προσφύγων στην Κω, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το Hotspot στην Κω θα είναι το πέμπτο και τελευταίο κέντρο καταγραφής που έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου, αφού ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε λίγη ώρα νωρίτερα και επίσημα ότι οι υπόλοιπες μονάδες σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Χίο είναι έτοιμα να δεχτούν πρόσφυγες.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Αντιμετωπίσαμε αντίσταση σε δύο περιοχές, στην Κω και στα Διαβατά», δήλωσε ο κ. Καμμένος, λίγο πριν μεταβεί σε Λέσβο, Χίο και Λέρο, όπου θα επισκεφθεί τα κέντρα καταγραφής.

Η ολοκλήρωση των τεσσάρων Hotspots δίνει στην ελληνική κυβέρνηση ένα «χαρτί» που θα μπορεί να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που παραμένει στη προσκήνιο ο κίνδυνος σφραγίσματος των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Βόρεια Ευρώπη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου υπήρξε και εντονότατη αντίδραση του αναπληρωτού υπουργού μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων.

Τους Αυστριακούς και όσους άλλους το ζητούν να ρωτήσετε κι όχι έλληνες υπουργούς, είπε ο κ. Μουζαλας σημειώνοντας πως ούτε η Άνγκελα Μέρκελ ούτε οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. ζητούν κλείσιμο των συνόρων.

Η χώρα μας έχει δεχτεί σκληρή κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κενά ασφαλείας που έχουν διαπιστωθεί στη διαδικασία καταγραφής αφίξεων, ειδικά αφότου αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον δύο από τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, το Νοέμβριο, πέρασαν από τη Λέρο.

Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει στη χώρα μας προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να τακτοποιήσει περίπου 50 συστάσεις, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να αποβληθεί προσωρινά από τη Ζώνη Σένγκεν για έως και δύο χρόνια.
Πηγή: skai.gr