Με καταψήφιση των υποψηφίων της ΧΑ εξελέγη το νέο προεδρείο της Βουλής

Εξελέγη από την Ολομέλεια της Βουλής η νέα σύνθεση του προεδρείου των γραμματέων και των κοσμητόρων του σώματος, με δυο θέσεις ωστόσο να μένουν κενές, καθώς οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής έμειναν πολύ μακριά από την απαιτούμενη πλειοψηφία. Το κόμμα κατέστησε σαφές πως θα καταθέσει ένσταση.

Μετά την εκλογή του Νίκου Βούτση στην προεδρία του κοινοβουλίου, τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων κατέλαβαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από έναν αντιπρόεδρο εξέλεξαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ.

  • Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), με 197 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.
  • Β΄ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), με 205 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.
  • Γ΄ Αντιπρόεδρος η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), με 183 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.
  • Δ΄ Αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), με 267 ψήφους υπέρ και 27 λευκά.
  • ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), με 245 ψήφους υπέρ, 40 λευκά και 5 άκυρα.
  • Ζ΄ Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), με 229 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 49 άκυρα.

Αντίθετα, η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής δεν πληρώθηκε, καθώς ο προτεινόμενος βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 75 ψήφων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής).

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο κ. Αϊβατίδης έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 86 κατά, ενώ βρέθηκαν 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Το ίδιο έγινε και για μια θέση γραμματέα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, δεν ψηφίστηκε από την απαραίτητη πλειοψηφία, αφού έλαβε μόνο 27 ψήφους υπέρ, έναντι 184 άκυρων και 49 λευκών ψηφοδελτίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε πάντως, ότι θα καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

Κοσμήτορες της Βουλής, εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, και Γεώργιος Πάντζας, αμφότεροι με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο οποίος υπερψηφίστηκε από 268 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 20 λευκά και 12 άκυρα.

Γραμματείς της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr