Γιούνκερ: Έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο για Grexit – Να πουν πού θέλουν να πάνε τη χώρα

Τελεσίγραφο στην Αθήνα να παρουσιάσει, έως την Παρασκευή το πρωί, πειστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις έδωσαν οι ηγέτες της Ευρωζωνης, με τις δηλώσεις των προέδρων της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να παγώνουν το αίμα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή συγκαλείται, για πρώτη φορά, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα, με αιτιολογία ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και η ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα μας.

«Έχουμε μόνο πέντε μέρες για να βρούμε μια λύση. Τελειώνει αυτή την εβδομάδα είναι η τελική προθεσμία» δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν θέλω να φτάσουμε στη χρεοκοπία της Ελλάδας (...) Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο και πρέπει να συζητηθούν οι επιπτώσεις του μαύρου σεναρίου για όλη την ΕΕ και τις πιθανές ανθρωπιστικές ανάγκες της Ελλάδας, γι' αυτό ήταν απολύτως δικαιολογημένη η σύγκληση των 28 χωρών» σημείωσε.

Έκανε λόγο για διετές πρόγραμμα που θα πρέπει να εγκριθεί στη Σύνοδο της Κυριακής ή για έξοδο από το ευρώ πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στη αφερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα είμαστε όλοι ηττημένοι αυτό θα αφορούσε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τουσκ. «Κυριακή είναι η τελική προθεσμία για λύση» διεμήνυσε. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείω κανένα σενάριο, ούτε το χειρότερο, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει επεξεργαστεί σχέδιο για Grexit σε όλη του την έκταση.

«Αυτά που λέγανε ότι δε σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποιοι είναι αυτοί, και ποιοι νομίζουν ότι είμαι εγώ, πρέπει να μας πουν πού θέλουν να πάνε τη χώρα εφόσον δεν ήταν σήμερα έτοιμοι» ξέσπασε ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

«Μετά το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει πρόγραμμα (...) Η Κομισιόν είναι έτοιμη για όλα, έχουμε σενάριο για ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την έξοδο από το ευρώ αν η Αθήνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» τόνισε.

«Και η Βουλγαρία, και η Ρουμανία και πολλοί άλλοι επηρεάζονται γι’ αυτό και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ» εξήγησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Τον Οκτώβριο θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους δεν είναι τώρα της παρούσης» ξεκαθάρισε δε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη Σύνοδο Κορυφής παραδόθηκε στον πρωθυπουργό φάκελος με το σχέδιο που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Πηγή: skai.gr