FT: Ο Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει το χρόνο για συμφωνία

«Οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν χθες τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης από τότε που ξεκίνησε η πεντάμηνη αντιπαράθεση για το πρόγραμμα διάσωσης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα και τους Ευρωπαίους ηγέτες να λένε ότι ο χρόνος για συμβιβασμό έχει λήξει», γράφουν την Παρασκευή οι Financial Times.

Στο άρθρο με τίτλο «Οι Πιστωτές λένε στην Ελλάδα ότι ήρθε η ώρα να αποφασίσει για το πρόγραμμα διάσωσης», ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ εκτιμά μάλιστα ότι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν δημόσια αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει για να κλείσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ο Πιτερ Σπίγκελ σημειώνει πως σε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας άκουσε ότι η κυβέρνηση του πρέπει να αποφασίσει γρήγορα αν θα δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης, που επικαλείται η εφημερίδα, η Γερμανία τόνισε και σε άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένη να διαπραγματευτεί πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν πως η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον κ. Τσίπρα, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησής του να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που οι πιστωτές θεωρούσαν ότι είχαν συμφωνηθεί, έχουν σκληρύνει τη στάση του Βερολίνου.

«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι να πουν 'ναι'» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μαλιστα, υπάρχουν φωνές στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο κ Γιούνκερ ήδη περιείχε πολλές παραχωρήσεις.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα πως παραμένουν διαφορές μεταξύ της Αγκαλά Μέρκελ και του Βολφκανγκ Σόιμπλε για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση.

Ο αξιωματούχος δηλώνει ότι η καγκελάριος είναι ακόμα δεσμευμένη στο να αποτρέψει το Grexit, αν και τις τελευταίες μέρες και η ίδια αμφιβάλει για το κατά πόσον ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμος να επιτρέψει ένα Grexit, κάτι που προτιμά και αυξανόμενος αριθμός βουλευτών στο κόμμα της καγκελαρίου.
Πηγή: skai.gr