Στην ανάγκη για «εντατική δουλειά» συμφώνησαν οι ηγέτες των πιστωτών στο Βερολίνο

Με μια λιτή δήλωση και χωρίς την παρουσίαση κάποιου κειμένου που θα σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν πως χρειάζεται ακόμα «εντατική δουλειά» ώστε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Οι πέντε ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή κατά τις επόμενες ημέρες, αλλά και σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», οι συζητήσεις είχαν ως βάση ένα τεχνικό έγγραφο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές σε μια προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και το δούναι και λαβείν που θα επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας. Στο τεχνικό έγγραφο δεν περιλαμβάνονται νέες παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Πηγές των FT διευκρίνισαν πως σε κάθε περίπτωση ο σκοπός της σύσκεψης κορυφής δεν ήταν να καταρτιστεί ένα κείμενο-τελεσίγραφο, αλλά ένα περίγραμμα όπου θα αποκρυσταλλώνονται οι θεμελιώδεις θέσεις των δανειστών, οι οποίες και θα πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Στόχος των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τους FT, είναι να καταρτίσουν τις κοινές θέσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες με την πρόθεση να τις παρουσιάσουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας και να λάβουν μια πρώτη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, απούσα από τη σύσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν η ελληνική κυβέρνηση, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαίοι υπουργοί έμειναν με τον πρωθυπουργό εν αναμονή εξελίξεων στο Βερολίνο.

Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομικών του ευρώ έρχεται μετά από τέσσερις μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων, κι ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο ότι το παρατεταμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 30 Ιουνίου.

Το Euro-working Group έχει διαμηνύσει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα στήριξης, καθώς απαιτείται χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των εταίρων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο, με την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, να είναι προγραμματισμένη για τις 5 του μηνός. Η Αθήνα ενδεχομένως έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για την καταβολή της πρώτης δόσης, όμως, με δεδομένο ότι θα πρέπει να πληρώσει μισθούς Δημοσίου στα μέσα του μήνα, είναι αμφίβολο αν έχει τη ρευστότητα για να κάνει οτιδήποτε στη συνέχεια.
Πηγή: skai.gr