Κλείσιμο

Περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας, Kύπρου και Αιγύπτου

Θέματα ενέργειας, οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, θέματα τρομοκρατίας, ασφάλειας και άμυνας, το Κυπριακό και το Μεσανατολικό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (Τετάρτη) τριμερούς Σύνοδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόεδροι της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, θα εργαστούν για την αναβάθμιση των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων μεταξύ των τριών χωρών, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων οριοθέτησης των ΑΟΖ, καθώς και για το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Περαιτέρω, οι τρεις 
χώρες αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης). 

Η σημερινή τριμερής Σύνοδος αποτελεί συνέχεια εκείνης, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον περασμένο χρόνο. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, βρίσκονται περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και το Μεσανατολικό.

Της τριμερούς συνάντησης, θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Σίσι και στη συνέχεια μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το βράδυ, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας περπάτησαν στην οδό Λήδρας, όπου και δείπνησαν. Κατά την άφιξή τους στη Λήδρας οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας συνομίλησαν με θαμώνες σε εστιατόρια και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

To πρόγραμμα της Τριμερούς αναλυτικά

Με την άφιξη του Αιγύπτιου Προέδρου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου Σίσι την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η τελετή επίσημης υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού και αργότερα διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ακολούθως οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr - sigmalive.com