Κλείσιμο

Σε εξέλιξη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές (live)

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζουν αυτή την ώρα στην πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε δηλώσει προσερχόμενος στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνάντηση».

Λαγκάρντ: Να ακούσουμε τους Έλληνες

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συνάντησή που προηγήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφθεί για τα θέματα που τους αφορούν. Πρέπει να τους ακούσουμε», πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί

Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα, όλα εξαρτώνται από το τι θα μας πει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε προ ολίγου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ένα πρόγραμμα να πρέπει να ολοκληρωθεί».

Μοσκοβισί: Πάντα υπάρχει περιθώριο ελιγμών

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

«Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη (...) θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». 

Ντάισελμπλουμ: Συζήτηση στη βάση του υφιστάμενου προγράμματος

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

«Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει στη «σωστή τροχιά» των μεταρρυθμίσεων.

Σαπέν: Να σεβαστούμε τους Έλληνες και αυτοί τις δεσμεύσεις τους
 
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Γκάιτνερ: Ενδεχόμενο «μόλυνσης» της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, εκτιμησε ότι «το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999»,

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN MONEY, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Buttonwood Gathering του Economist που διοργανώθηκε στο Μανχάταν, ο κ. Γκάιτνερ έκανε αναφορά σε «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

«Τα σχόλιά του πρώην υπουργού Οικονομικών αντανακλούν τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενθάρρυνε και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν την ίδια οδό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», ήταν το σχόλιο του CNN.

Δεν είναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Διακυβεύεται η ελληνική επανάσταση» ανέφερε σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Πασκάλ Λαμί, πρώην επίτροπος, τέως γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο κ. Λαμί δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και την Ευρωζώνη σημείωσε ότι «οι Έλληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι φοράνε τη μάσκα του πολέμου, όπως συμβαίνει πριν από κάθε διαπραγμάτευση».


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/skai.gr