Κλείσιμο

«Επιχείρηση γοητείας» των Ευρωπαίων από Τσίπρα και Βαρουφάκη

Αλλεπάλληλες επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους για την επίτευξη «αμοιβαία επωφελούς νέας συμφωνίας» θα έχουν τις αμέσως επόμενες ημέρες Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης, στον απόηχο και του άρθρου του πρωθυπουργού στο Bloomberg. 

Η απουσία του Βερολίνου από τις επισκέψεις των δυο ανδρών είναι ιδιαίτερα αισθητή, με την κυβέρνηση να εργάζεται για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, συμμαχιών που θα αντιμετωπίσουν συνολικά τη γερμανική λογική της λιτότητας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

«Τώρα βλέπουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ειδικότερα, «η επιχείρηση γοητείας» από τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη για τις ελληνικές θέσεις αρχίζει από σήμερα Κυριακή, με τον υπουργό Οικονομικών να συναντά στο Παρίσι το γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11 το πρωί θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ζητώντας τη στήριξή του στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Το μήνυμα του κ. Λιου -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει άμεσα τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Από την πλευρά του, από τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας αρχίζει τις άμεσες επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες σε συνέχεια των επαφών που είχε την Παρασκευή με Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάρτιν Σουλτς.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο οπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, την Τρίτη επισκέπτεται τη Ρώμη για συνομιλίες με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και την Τετάρτη τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον προεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: skai.gr