160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την Προεδρία

Με 160 ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα, 135 «παρών» και πέντε απόντες ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ψήφοι που συγκεντρώθηκαν ήταν κάτω από τον πήχη που είχε θέσει η κυβέρνηση. Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου όπως είχαν προαναγγείλει.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.

Από τη διαδικασία απουσίαζαν οι Κώστας Γιοβανόπουλος, ο άρτι αποφυλακισθείς ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή, Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, επίσης τέως βουλευτής της ΧΑ.

Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης λόγω του θανάτου του πατέρα του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται συμφωνία των 2/3 της Βουλής - δηλαδή 200 βουλευτών. Για να συγκεντρωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός, θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα οι 155 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλοι 45 βουλευτές από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε περίπου 164 με 168 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να αναπτυχθεί δυναμική για την εκλογή Προέδρου.
Πηγή: skai.gr - AΜΠΕ