Κλείσιμο

Πολιτικό παιχνίδι κύκλων που θέλουν συνεργασία ΝΔ με ακροδεξιά καταγγέλλει ο Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται στην αναπαραγωγή από μικρούς κύκλους, της περίεργης θεωρίας περί αποκλίσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού παιχνιδιού.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο. Στην ερώτηση αυτή, ο κ. Κακλαμάνης είχε καταγγείλει ότι η ηγεσία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα ακολουθεί πλέον νέα διπλωματικά ήθη, μιλούσε για ολισθήματα σε θέματα που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στην εθνική ασφάλεια της χώρας και τόνιζε ότι «το να φτάσουμε στο σημείο ως υπουργείο Εξωτερικών της μητέρας- πατρίδας να απαιτήσουμε από τη Λευκωσία να συνετίσει μια ευρωβουλευτή μέσω μιας ρηματικής διακοίνωσης, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται». Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθετε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον υπουργό Εξωτερικών ήταν και το αν έδρασε σε συνεννόηση με τον φυσικό του προϊστάμενο ή κινήθηκε αυτοβούλως.

«Από το κείμενο της ερώτησης του κ. βουλευτή προκύπτει και η αναπαραγωγή της περίεργης θεωρίας περί αποκλίσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στα θέματα αυτά. Δημοσιογραφικά, αυτή αναπαράγεται από μικρούς κύκλους που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν την προτίμησή τους σε μια συνεργασία ΝΔ και διαφόρων εκδοχών της ακροδεξιάς. Είναι αδιανόητο ότι κάποιοι εμπλέκουν σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι και την εξωτερική πολιτική της χώρας» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών στο απαντητικό έγγραφο προς τον κ. Κακλαμάνη.

Ως προς το ζήτημα της ρηματικής διακοίνωσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο βουλευτής υπέβαλε την ερώτησή χωρίς να έχει λάβει υπόψη ούτε τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ούτε τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε και τη δική του δήλωση, ούτε το κείμενο της Ρηματικής Διακοίνωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Ο κ. βουλευτής θεωρεί ότι υπήρξε δήθεν κρίση στις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου. Αυτό είναι παντελώς ανυπόστατο και ψευδές. Καλλιεργείται δε μόνο από κύκλους που δυστυχώς, επιδιώκουν τη δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, γιατί στην πραγματικότητα διαφωνούν με τη γραμμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξη που προσφέρει σ΄ αυτήν και στους χειρισμούς του η Ελληνική Κυβέρνηση» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως εξάλλου υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, «η πραγματικότητα είναι τελείως αντίστροφη. Τις αρμονικές και αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου επεχείρησε να διαταράξει η Κυπρία Ευρωβουλευτής που έλαβε το λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση του απολογισμού της Ελληνικής Προεδρίας από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η άσκηση κριτικής από την Κύπρια Ευρωβουλευτή στην Ελληνική Προεδρία για δήθεν ελλιπή αντίδραση στις τουρκικές έγγραφες θέσεις που υποβλήθηκαν μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στις 23.6.2014, δεν συνιστά στην ουσία της κριτική κατά του προσώπου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντος του Συμβουλίου, αλλά άδικη και αβασάνιστη κριτική κατά της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διπλωματικής Υπηρεσίας που βρίσκεται σε άμεσο συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία για τη διαχείριση θεμάτων, όπως το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι, ως προεδρεύων του Συμβουλίου, είχε την τιμή να είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Σύνδεσης και να τοποθετηθεί αναλυτικά και με απόλυτη καθαρότητα και αυστηρότητα σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έκανε και ο αρμόδιος επίτροπος. Όλα δε αυτά επαναλήφθηκαν δημόσια στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Αναρωτιέμαι αν ο κύριος ερωτών βουλευτής έχει λάβει γνώση των δημοσίων ανακοινώσεων που έγιναν σχετικά με το Συμβούλιο Σύνδεσης, καθώς και του περιεχομένου της συνέντευξης, γιατί αν είχε λάβει υπ΄ όψιν του όλα αυτά τα στοιχεία, θα γνώριζε ότι το μεταγενέστερο τουρκικό έγγραφο είχε, ούτως ή άλλως, απαντηθεί εκ προοιμίου με τον πλέον αυστηρό και σαφή τρόπο» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Στο έγγραφό του ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η κ. ευρωβουλευτής ανήκει στο κυβερνόν κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού και ήταν ανθυποψηφία του Προέδρου κ. Αναστασιάδη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα στήριζε ο Δημοκρατικός Συναγερμός για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας» και τονίζει ότι «προσπάθησε να δημιουργήσει τη νοσηρή εικόνα της δήθεν αντίθεσης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Έλληνα αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με το Κυπριακό. Και αυτό ενώπιον ενός επίσημου forum, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ημέρα του απολογισμού της Ελληνικής Προεδρίας και χωρίς αυτό φυσικά να δικαιολογείται από κανένα απολύτως δεδομένο. Αυτή η εικόνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε να αποσαφηνιστεί. Να καταστεί, δηλαδή, σαφές ότι αυτό συνιστά ατομική άποψη της κ. ευρωβουλευτού, απολύτως αντίθετη από τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησής της. Αυτό ζήτησε και επισήμως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, δια της διπλωματικής οδού, μετά, φυσικά, από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών που βρίσκονται σε συνεχή, σχεδόν καθημερινή επαφή. Η ίδια επαφή υπάρχει και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η Ελλάδα δεν ζήτησε να συνετισθεί ή να φιμωθεί η κ. ευρωβουλευτής, η οποία είχε ούτως ή άλλως εκφρασθεί και στο Κοινοβούλιο με Δελτίο Τύπου, όπως ήθελε» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών και διευκρινίζει ότι «αυτό που ζητήθηκε ήταν να γίνει σαφές ότι οι απόψεις της κ. ευρωβουλευτή, που τυχαίνει να ανήκει στο κυβερνόν κόμμα, σε ένα τόσο επίσημο forum, δεν είναι οι απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν έκφραση ικανοποίησης και ευχαριστιών προς την Ελληνική Προεδρία για τη διαχείριση του Συμβουλίου Σύνδεσης, αλλά και για όλη τη συνεργασία στα διεθνή fora».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ